Tanja Ksymppis.jpg

Äiti ja tytär pään asialla

Yli 40 vuotta sitten kampaamon ovikello kilahti asiakkaan astuessa sisään varmasti yhtä lempeästi kuin tänäkin päivänä. Vuonna 1973 Soiniin perustetun kampaamon nimeä koristi omistajansa nimi Parturi-Kampaamo Riitta Lillstrang. Sen jälkeen on Riitta ja hänen tyttärensä Tanja Lillstrang pitäneet ahkerasti keskisuomalaisten hiuksia kunnossa. Äidillä ja tyttärellä on kampaajan vuosia takana yhteensä 66 vuotta.

Riitta ja Tanja ovat toimineet rinnakkain vuodesta 1995 saakka, Soinista yritys muutti Karstulaan 2000- luvun alkupuolella. Tanja aloitti äitinsä yrityksessä ensin työntekijänä, sen jälkeen vuokratuolilaisena ja sitä kautta kuljettiin matkaa kohti yrityskauppaa. Kauppa ei ollut suunniteltu juttu, mutta kuten ammatti, niin myös yrityskauppa kulkee äidillä ja tyttärellä verissä. Riitta osti 70-luvulla Soinissa yrityksen edelliseltä omistajalta ja vuonna 2013 oli historian aika toistaa itseään, kun Tanja osti yrityksen äidiltään. Tuolloin kampaamon nimeksi vaihtui Päämuuntamo.

- Ostaminen ei ollut minulla ensimmäisenä mielessä, sen mukana tuomat vastuut hirvittivät. Loppujen lopuksi matka omistajanvaihdokseen ei ollutkaan enää niin pelottava. Muutosta käytiin lävitse lähinnä henkisellä puolella. Tämä on ollut hyvä vaihtoehto. Mikään ei suuremmin muuttunut, muistelee Tanja.

Äidin ja tyttären rinnakkain työskentely on sujunut alusta saakka helposti. Nyt Riitta on kuitenkin nauttinut eläkepäivistään jo yli kolme vuotta ja tehnyt sinä aikana vain muutamaa päivää viikossa. Parhaillaan hän on jälleen uusien haasteiden äärellä, sillä Riitan osalta varauskirja täyttyy nyt enää vain yhtenä päivänä viikossa. Kokoaikaiselle eläkkeelle jäänti häämöttää jo kiikareissa.

-Asiakkaista luopuminen on kaikkein haikeinta, minä kun satun tykkäämään heidän kanssa olemisesta. Moni asiakkaista onkin kulkenut koko urani ajan matkassa, juttelee Riitta.

-Eläkepäivien illuusioita minulla ei ole, en odota mitään, näin on hyvä olla. Olen kerennyt tehdä mitä haluan. Ystävän kanssa kävelylenkit, lapsenlapset ja Kreikan reissu, siinähän sitä on mukavaa kerrakseen, suunnittelee Riitta hymyillen.

 Tanja ja Riitta Ksymppis.jpg

-Tyttären kanssa on ollut hyvä tehdä hommia, se on helpoin työkaveri mitä voi olla. Asummekin toisiamme lähekkäin.

Yrittäjyydessä on Tanjan mielestä parasta vapaus tehdä omalla tyylillään sitä mistä tykkää. Yksinyrittäjäksi hän ei kuitenkaan osaa itseään lokeroida.

-En luokittele itseäni yksinyrittäjäksi, minä vain olen ja teen sitä mitä haluan tämän muodon kautta. Työkavereinani ovat vuokratuolilaiset, mutta yksin olen kuitenkin vastuussa toimistani. Pienenä yrittäjänä toimiminen on helppoa, ei tarvitse ihmeitä suunnitella ja värkätä. Mennään työn ehdoilla eteenpäin.

Karstulassa yrittämisen ja asumisen Tanja kokee mukavana. Kesäisin lomalaiset pitävät kampaajan kiireisenä, syksyllä on aikaa levähtää harrastuksien parissa.

-Varsinkin viikonloppuisin meillä käy asiakkaita myös Karstulan ulkopuolelta. Heinäkuussa on paljon lomalaisia jotka käyttävät palveluita. He tuovat kesäisin virtaa paikkakunnalle, kertoo Tanja.

-Tämä on hyvä paikka olla. Ei ole moitittavaa. Täällä on kaikki mitä ihminen tarvitsee ja välillä on kiva käydä muissa paikoissa sen perässä mitä Karstulasta ei saa. Mitäs sitä nyt ihminen muuta tarvitsee, noh ehkä lottovoiton, yrittäjä naurahtaa.