Jamk ja KSY Ksymppis.jpg

Yhteistyöllä potkua yrittäjälähtöisempään opiskeluun

Keski-Suomen Yrittäjät ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu ovat tehneet vuosikausia yhteistyötä. Nyt haussa on vieläkin systemaattisempi ja kokonaisvaltaisempi yhteistyö. Suomen Yrittäjät ja ammattikorkeakoulujen rehtorit antoivat vuonna 2015 suositukset kouluille yrittäjyysopinnoista. Jyväskylän ammattikorkeakoulussa rimaa on nostettu vieläkin korkeammalle.  

-Koko suomalaisessa yhteiskunnassa on tapahtunut selkeä asennemuutos. Joka vuosi kysyn opiskelijoilta, kuinka moni heistä voisi ruveta yrittäjäksi ja vuosi vuodelta käsiä nousee yhä enemmän. Yrittäjyydestä puhutaan kokoajan positiivisemmin ja se koetaan erittäin varteenotettavana vaihtoehtona. Emme kuitenkaan tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja mihin aloihin tulisi kouluttautua. Työelämän muutos on nopeaa ja on vaikea ennustaa mitä ammatteja on viiden vuoden päästä. Tämä on iso haaste meille korkeakouluille, avaa JAMKin yksikönjohtaja Asta Wahlgren.

-Yli viidesosa opiskelijoistamme on sillä mielin liikenteessä, että he perustavat tulevaisuudessa yrityksen. Meidän on voitava tukea nuoria opinnoissaan yhä paremmin. Tästäkin syystä yhteistyön tiivistäminen yrittäjien kanssa on meille erittäin tervetullutta, kertoo JAMKin liiketoimintajohtaja Pekka Jääskö.

Yhteistyön avulla rakennetaan maakuntatasoisesti parempaa koulutusta. Tätä tulevat tukemaan yhteiset tapahtumat ja foorumit sekä opiskelijoiden integroiminen siihen ympäristöön missä yrittäjät ovat.

-Haluamme jalkautua kuulemaan mitä yrittäjäkentällä on meille oppilaitoksille kerrottavanaan. Kun löydämme ongelmat, voimme tarttua niihin, jatkaa Jääskö.

-Meille järjestönä koulutuksen yrittäjälähtöisyyden parantaminen on mieluisaa. On tärkeää, että yrittäjyys ja yrittäjäjärjestö tulevat tutuksi opettajille ja opiskelijoille jo heidän opintojen alkutaipaleella. Kun sitten ajatus yritystoiminnasta alkaa lähestymään, on hyvä että nuoret tiedostavat, että me järjestönä olemme yrittäjien tukena ja olkapäänä. Yksin ei tarvitse jäädä, vakuuttaa Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Hynninen.  

-Yrittäjä Tapani Paasu muistutti, että tulevaisuudessa olisi myös hyvä ottaa huomioon eläköityvät yrittäjät. Kentällä on paljon firmoja, joissa omistajat jäävät tulevina vuosina eläkkeelle. Yrityskauppa on hyvä mahdollisuus nuorelle päästä helpommalla yritystoimintaan kiinni. Yritys ja asiakkaat ovat jo valmiina. Siitä on hyvä lähteä ponnistamaan uusiin kuvioihin.

-Me oppilaitoksina autamme mielellään myös yrittäjiä. Meille voit tulla ongelmien ja haasteiden kanssa ja haluamme auttaa niiden ratkaisemisessa. Yhteisöstämme löytyy iso joukko ammattitaitoisia yritysvalmentajia ja innovatiivisia opiskelijoita – he ovat valmiita ottamaan tällaisia haasteita vastaan, päättää Jääskö. 


Aiheeseen liittyvää