MTK kiertue Laukaa.jpg

Kasvun vuosi - vauhtia yritysrahoituksesta

MTK Keski-Suomi ja Keski-Suomen Yrittäjät järjestävät tänä vuonna kolme tilaisuutta, joiden tavoitteena on lisätä yritysrahoituksen liikkuvuutta ja parantaa tietoisuutta maaseutuohjelman mahdollisuuksista yritystoiminnan kasvun ja kehittymisen tukena. Kierroksilla ovat mukana ProAgrian, Keski-Suomen ELY-keskuksen ja Leader-rahoituksen ammattilaiset sekä kuntien ja kehitysyhtiöiden asiantuntijat. Kussakin tilaisuudessa kuullaan myös yrittäjien kokemuksia maaseuturahoituksesta. Keski-Suomessa tilaisuudet järjestetään Laukaaseen, Jämsään ja Kannonkoskelle.


Maakuntakierros starttasi Laukaasta

Laukaan Varjolan tilalle saapui runsain mitoin yrittäjiä torstaina 17.3. Paikalle tultiin kuulemaan yritysrahoituksen mahdollisuuksista ja keräämään tietoa siitä, miten rahoitusta olisi mahdollista soveltaa oman liiketoiminnan kasvuhankkeiden tueksi. Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Hynninen avasi tilaisuuden kannustaen yrittäjiä piilaaksomaiseen ajatteluun.

– Luodaan avoimesti kasvusuunnitelmia, jutellaan bisneksestä ja omista tulevaisuuden haaveista. Rakennetaan maaseudun kasvua yhteisvoimin.

 Yritysasiantuntija Panu Kässi Keski-Suomen ELY-keskukselta sekä toiminnanjohtaja Pirjo Ikäheimonen JyväsRiihestä kertoivat tilaisuudessa rahoituksen tarjoamista mahdollisuuksista ja valaisivat hakuprosessin käytäntöjä.

 -Maaseudun yritystuet tarjoavat rahoitusta toiminnan kehittämiseen monenlaisille yrityksille, aloittaville ja laajentaville. Yritystukia voi saada vaikka ei harjoittaisikaan maataloutta yritystoiminnan lisäksi. Tuettavan yrityksen tulee kuitenkin sijaita maaseutualueella. Keski-Suomessa tukea ei voida myöntää Jyväskylän keskustan alueelle maaseuturahoituksen puolelta, kertoi Kässi.

-Teemme Panun kanssa paljon yhteistyötä ja neuvottelemme yhdessä yrityksien rahoituksesta. Mietimme työnjakoa ja sitä kummasta kassasta voimme rahoitusta lähteä millekin yritykselle hakemaan. Me molemmat myönnämme rahoitusta, mutta eri valtuutuksin. ELY rahoittaa isompia hankkeita ja Leader pienempiä, avasi Ikäheimonen.


Kenelle rahoitusta ja kuinka liikkeelle?

Panu ja Pirjo2.png

 -Rahoitusta voi hakea luonnollinen henkilö, avoin yhtiö, osakeyhtiö ja osuuskunta. Tukea voidaan myöntää mikrolle-, pienelle tai keskisuurelle yritykselle sekä maatilalle muuhun yritystoimintaan, avasi Kässi.

 -Voimme tukea nimenomaan kaluste- tai laitehankintainvestointeja ja juuri niille, jotka toimivat kaupunkialueen ulkopuolella, Ikäheimonen täsmensi.

 Liikkeelle lähdettäessä tulee liiketoimintasuunnitelman ja hankesuunnitelman olla ajan tasalla. Tukea haetaan Hyrrä-palvelussa ja sen käytössä auttavat niin ELY:n kuin Leader-ryhmänkin työntekijät. Tukea myönnetään hakemusten perusteella. Hakemus tulee jättää ennen kuin prosessi yrityksessä käynnistyy.

 -Viime keväästä saakka olemme ottaneet hakemuksia vastaan, ja noin kahdella miljoonalla on tukia jo haettukin ELY:stä. Keski-Suomessa on kaudella 2014-2020 tukia myönnettävissä 24 miljoonan euron edestä.

Olemme hakemusmäärältä maan keskivertoa. Rahaa on käytettävissä, joten hakemuksia kannattaa jättää, kommentoi Kässi. 

-Jos mietit voisitko sinä saada yritysrahoitusta, niin aina kannattaa ottaa yhteyttä meihin. Kysy niin selvitetään yhdessä täyttyvätkö edellytykset sinun yrityksesi kohdalta, kannusti Pirjo Ikäheimonen.

 

Seuraavat maakuntakierrokset Jämsä 23.3 sekä Kannonkoski 5.4.

Lisätietoa rahoituksista: ELYn -ja JyväsRiihen materiaalista.


Aiheeseen liittyvää