Timo Koivisto.jpg

Hyvän värinän aamukahvit

Timon päivän aamuna 9.5.2017, kolmen jyväskyläläisen yrittäjäyhdistyksen järjestämille kaupunginjohtajan aamukahveille saapui ennätyksellinen määrä paikallisia yrittäjiä.

Kuten kaupunginjohtaja Timo Koivistokin puheessaan viittasi, on Jyväskylässä tunnistettavissa paljon positiivista värinää oikeaan suuntaan. Elinkeinoelämän näkökulmasta voisikin sanoa, että on selvästi tapahtunut jonkinlainen käänne parempaan, ja se näkyy kaupunginjohtajan mielestä monilla eri mittareilla.

– Työttömyys on yksi keskeinen mittari, tällä hetkellä työttömiä on Jyväskylässä 14,8 % ja se on yli kaksi prosenttiyksikköä pienempi kuin viime vuoden maaliskuussa, eli 1300 työtöntä vähemmän. Tästä kuuluu iso kiitos yrittäjille, valtaosa nimittäin työllistyy nimenomaan pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Suunta on oikea, vaikka työttömien määrä onkin korkea, mietti Koivisto.

Hyvä mittari positiivisesta värinästä on myös ennätysvauhdissa oleva rakentaminen. Koiviston mukaan normaali asuntorakentamisen vauhti on noin 1200 asuntoa vuodessa. Viime vuonna asuntoja rakennettiin 1400, ja tämän vuoden vauhti tulee olemaan samankaltainen.

– Yritysten liikevaihdot ovat kehittyneet jo kolmatta vuotta putkeen. Jyväskylän seudulla ne kasvavat kovempaa vauhtia kuin maassa keskimäärin. Erilaiset suhdannebarometrit osoittavat, että yritysten odotukset omasta tulevaisuudesta ovat paremmat kuin maassa keskimäärin. Mittareiden mukaan myös kaupungin talous on tasapainossa ja suurten kaupunkien kärkipäätä, iloitsi Koivisto.

Vakaa talous antaa kaupungille mahdollisuuden keskittyä siihen, mikä sille on nyt oleellisinta: työllisyyden parantamiseen ja työttömyyden vähentämiseen. Kaupunginjohtaja totesi tässä olevan tärkeintä aktiivinen elinkeinopolitiikka.

 

Elinkeinoyksikön tärkein tehtävä on yritysten toimintaympäristön parantaminen

Viime vuoden loppupuolella kaupunki teki radikaalin päätöksen, jonka myötä Jykesin toiminta ajettiin alas. Nyt palvelut ovat siirtyneet jo osittain kaupungin elinkeinoyksikön toimintaan, osin paikalla on myös Jykesiltäkin tuttuja kasvoja.

– Halusimme saada koko elinkeinopolitiikan toiminnat saman katon alle. Muutoksessa ei leikata elinkeinotoiminnasta euroakaan, päinvastoin tulemme panostamaan uuteen toimintaan vähintään saman määrän jatkossakin. Muutoksien myötä vapautuu myös noin miljoona euroa, jolla voidaan panostaa uusiin avauksiin elinkeinotoiminnassa. Mitä nämä sitten voisivat olla, siihen toivomme mielipiteitä myös yrittäjiltä, vinkkasi Koivisto.

Rakentajantalolle sijoittuvan elinkeinoyksikön tärkeimpiä tehtäviä tulee olemaan yritysten toimintaympäristön parantaminen. Kantavana ajatuksen on, että yksikön asiantuntijoilla on kykyä neuvoa yrityksiä laajasti ja heillä on tuntemusta eri verkostoista.

– Ajatuksenamme on ottaa verkosto mahdollisimman hyvin haltuun ja otammekin mm. palvelusetelit käyttöön, joita hyödyntämällä yritys voi saada laajasta osaamisverkostosta apua yrityksensä kehittämiseen. Iso muutos neuvonnassa on myös se, että elinkeinoyksikkömme yritysneuvojat antavat perinteisen neuvonnan lisäksi apua myös kaupungin muiden palveluiden kanssa.

Kaupungin tekemän tutkimuksen mukaan yrittäjien keskeinen toive on ollut, että kaupungin erilaisiin lupapalveluihin ja byrokratiaan saataisiin selkeämpi ja yksinkertaisempi linja. Koivisto muistutti, että yritysneuvojat auttavat monenlaisissa prosesseissa. Yhteydenotto neuvojiin riittää ja he sitten opastavat, kuinka missäkin prosessissa edetään ja tarvittaessa saattavat koko byrokratian läpi.

-Meille kaupunkina yrittäjyyspääkaupunki ei tule olemaan pelkkä hashtag, teemme todella töitä sen eteen, että olisimme kaikista helpoin kaupunki yrittäjille toimia, ja palvelumme ovat mahdollisimman helposti hyödynnettävissä. Vaikka haluammekin, että kaupunki on houkutteleva myös muualta tuleville yrittäjille, haluamme ennen kaikkea pitää huolta jo täällä toimivista yrityksistä, koosta tai alasta riippumatta.  


Kuva ja teksti: Katja Hyytiälä


Aiheeseen liittyvää