Linda Liukas.jpg

Digitaalisuus on kaikkialla

Pöydän ääreen istuu kahvikuppien kanssa kaksi naista, joiden puhe on nopeaa ja keskustelua rytmittää hyväntuulinen nauru.  Koodaamisen sanansaattaja, lastenkirjailija ja kuvittaja Linda Liukasta ja Keski-Suomen Yrittäjien kehityspäällikkö ja bloggaaja Kerttu Pylvänäistä yhdistää halu työskennellä ajasta ja paikasta riippumattomasti.

Teidän molempien työnne ovat pitkälti digitaalisia, mitä se tarkoittaa käytännössä?

  • Matkustan yli 200 päivää vuodessa ja toimistoni on aina siellä, missä minäkin olen. Voin olla osana tiimejä sekä johtaa työntekijöitäni huolimatta maantieteellisestä sijainnistani. Digitaalisuus on arkea myös sisällöllisesti, kun kirjojen, esiintymisten ja työpajojen kautta kannustan tyttöjä ja naisia oppimaan koodausta, kertoo kolmatta lastenkirjaansa valmisteleva Liukas.
  • Minulle digitaalisuus tuo vapautta työn tekemiseen. Olen juuri palannut hoitovapaalta takaisin päivätöihin ja sen lisäksi työskentelen bloggaajana oman yritykseni kautta. Elämäni ei ole 8-16 vaan 24/7 ja koen tärkeäksi, että voin itse vaikuttaa mihin aikaan viikosta työni teen. Joustava työ sopii minulle ja olen valmis myös itse joustamaan.  Teen usein vielä työpätkän illalla klo 20-22, kun lapset nukkuvat, jotta päivällä saan olla enemmän heidän kanssaan, Pylvänäinen valottaa arkeaan.

- Digitaalisuus tuo siis vapautta sekä työaikoihin ja - paikkoihin. Mitä uutta se voi tuoda sisällöllisesti?

  • Digitaalisuus riippuu siitä, mikä on yrityksen perustehtävä. Se voi olla toimintatapaa, rekrytointia, viestintää tai jopa ihan uusia markkinoita. Ensin pitää miettiä, mitä halutaan ja sen jälkeen etsiä, voisiko digi tuoda vastauksia kysymyksiin, painottaa Linda.
  • Oma yrittäjyyteni on syntynyt verkkoon, tuotan lukijoita kiinnostavaa sisältöä ja teen kaupallisia kampanjoita yhdessä yritysten kanssa. Yrittäjänä netin kautta löytyy samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä ja sitä kautta uusia inspiraatioita. Vaikka yrityksen toimiala olisi harvinainen tai segmentti pieni, globaalisti ajattelemalla aukeaa merkittävät markkinat. Myös markkinointi ylittää perinteiset rajat ja sosiaalisella medialla voi muuttaa maailmaa, muistuttaa Kerttu.

Jos digitaalisuuden hyödyntäminen omassa bisneksessä tuntuu vieraalta, miten lähteä liikkeelle?

  • Parasta on se, että monesti uuden aloittamisen hinta on nolla, joten uusia kokeiluja voi tehdä matalalla kynnyksellä, sanoo Linda. Koodaamisessa ja liiketoiminnassa pätee sama sääntö; isot ongelmat ovat vain nippu pieniä ongelmia. Kaikkia ei onneksi tarvitse ratkaista kerralla.
  • Kannattaa kysyä itseään viisaammilta. Keski-Suomessa käynnistynyt Digijohtajaksi! -kokonaisuus, joka auttaa yrittäjiä kehittämään oman liiketoimintaansa digitaalisemmaksi. Käynnistystilaisuuksissa on ollut innostunut tunnelma ja lupaamme, että jokaiselle löytyy oma tapa olla mukana. Esimerkiksi marraskuussa käynnistyvään Digiremontti-valmennuksen tavoitteena on liiketoiminnan uudistaminen ja siihen saa apua ja tukea asiantuntijoilta, kannustaa Kerttu.

Linda kannustaa koodaamaan ja Kertun bisnes on syntynyt verkkoon. Miksi koodauksen oppiminen on niin tärkeää?

  • Kodit ovat jo nyt täynnä tietokoneita, sillä niitä löytyy lukoista, jääkaapeista, hammasharjoista ja melkein mistä vaan. Koodia sisältävät tuotteet ja palvelut ovat arkipäivää myös työelämässä. On merkityksellistä ymmärtää, kuinka teknologia toimii. Koodauksessa on kyse loogisesta päättelykyvystä ja ongelmanratkaisusta. Jos emme ole mukana vaikuttamassa teknologiseen kehitykseen, valta valuu Piiilaaksoon nuorille miehille.
  • Seitsemän vuotias tyttäreni on syntynyt ihan erilaiseen maailmaan. Hänelle digitaalisuus on arkea ja äitinä luon puitteita ja turvallisia rajoja siihen tutustumiseen. Vaikka en itse luo koodia, yritän hahmottaa sen mahdollisuuksia. Toivon, että seuraavan diginatiivin sukupolven tytöt eivät jää passiivisiksi käyttäjiksi ja uuden opetussuunnitelman myötä kaikilla on tasavertainen mahdollisuus oppia koodauksen salaisuudet, summaa Kerttu.

Linda ja Kerttu päättävät juttutuokion ja suuntaavat kohtia Rhea-laivaa, jossa sata yrittäjää odottaa Digijohtaksi! -starttitilaisuudessa. Pian Linda Liukas astuu lavalle ja alkaa kertomaan rohkeudesta, päättäväisyydestä ja satuhahmostaan Rubystä, jonka lempisana on miksi. Lopulta kaikki taitaa olla kiinni vain siitä, että näkee ympärillään mahdollisuuksia, eikä esteitä.

Linda Liukkaan supersuosittu lastenohjelmointikirja Hello Ruby on julkaistu jo useassa eri maassa.  Tänä syksynä julkaistiin kirjailijan toinen teos Hello Ryby - matka tietokoneeseen ja vuoden kuluttua ilmestyvässä osassa Ruby selvittää, kuinka Internet toimii. Liukas on ollut myös perustamassa Rails Girls -vapaaehtoisjärjestöä, joka järjestää naisille koodaamiskursseja.

Kerttu Pylvänäinen toimii kehityspäällikkönä ja Yrittäjien yhteyshenkilönä kolmevuotisessa  Digijohtajaksi - Digijohtaminen ja työhyvinvointi pk-yrityksissä hankkeessa. Sen tavoitteena on vahvistaa mikro- ja pk -yritysten digiosaamista ja sen hyödyntämistä yritystoiminnassa ja johtamisessa. Lisäksi tavoitteena on tukea osaamisen kehittymistä ja edistää työhyvinvointia. Lue lisää: www.digijohtajaksi.fi.


Aiheeseen liittyvää