Työllistämisen tuet.jpg

Apua työllistämiseen 


Tammikuun alussa järjestettiin Jyväskylässä Työllistämisen tuet yrittäjille –tilaisuus. Aamupäivän aikana asiantuntijat kertoivat Keski-Suomen alueella tarjolla olevista palveluista, joilla tuetaan työllistämistä.

Paikalle puhumaan saapuivat Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Hynninen, Jyväskylän kaupungin työllisyyspalveluista vastuualuejohtaja Anssi Niemelä, Keski-Suomen TE-toimiston asiantuntijat Tapani Pietiläinen, Satu Hovisalmi ja Sirpa Kursula, Oppisopimuskeskuksen koulutustarkastaja Sari-Anne Myllyaho sekä Vakuutuskuntoutus VKK:lta Taru Hakonen


Mistä työttömyys johtuu?

Asiantuntijat olivat kaikki yhtä mieltä siitä, että tämän hetken työttömyys on ennen kaikkea monimutkainen yhteiskunnallinen asia.  

Työttömyydestä puhuttaessa kuullaan monesti pohdintaa siitä, mikä on yksilön ja mikä yhteiskunnan vastuu? Kenenkä syy on, että työttömiä on Jyväskylässäkin näinkin paljon?

-Syyllistä on turha lähteä etsimään työttömistä tai työnantajista, ei sorruta syyttelemään ketään, se on turhaa. Tilanne on ennen kaikkea monimutkainen yhteiskunnallinen asia. Valtaosa on työttömänä sen takia, että työpaikkoja ei vain ole riittävästi. Yrittäjät tekevät parhaansa ja työllistävät sen minkä pystyvät, summasi Anssi Niemelä Jyväskylän kaupungilta.  

Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Hynninen mietiskeli puheenvuorossaan sitä, kuinka paljon työpaikat ovat muuttuneet menneiden vuosien aikana. 

–Nykyään on paljon piilotyöpaikkoja. Joskus tarvetta ei kaiken kiireen keskellä ehdi pukea työpaikkailmoitukseksi. Ei ole varmuutta siitä, mitä haetaan ja mitä todellisuudessa tarvitaan. Kun sopiva työntekijä ja henkilö ilmaantuu, saattaa työpaikka syntyä siinä hetkessä henkilön ja hänen osaamisen perusteella, kertoi Sanna-Mari


Kaupunkilisä ja palkkatuki tärkeä apu työllistämisessä

Keski-Suomen TE-toimiston asiantuntijat kertoivat puheenvuorossaan erilaisista palveluista, joita heillä on tarjota työnantajille. 

–Yritämme helpottaa työnantajien ja työntekijöiden kohtaamisia monin tavoin. Järjestämme esimerkiksi rekrytointitilaisuuksia eri aloille. Voimme auttaa rekrytoinnissa yrityksiä etsimällä järjestelmästämme sopivia ehdokkaita. Aina työpaikkaa ei tarvitse laittaa edes avoimeen hakuun vaan voimme hoitaa hakuprosessia hiljaisella haulla, kertoi TE-toimiston yrityspalveluista Satu Hovisalmi

-Jos yritys löytää sopivan henkilön, mutta osaamisessa on puutteita, voi TE-toimisto hoitaa hänelle tarvittavaa koulutusta rekrytoinnin tueksi, täydensi Sirpa Kursula

Eniten kiinnostusta kuulujoissa herätti vuoden 2016 palkkatuki ja sen myöntämisehdot 

–Tänä vuonna meillä Keski-Suomessa ei ole samanlaisia valtakunnallisia määrärahakohdennuksia kuin edellisenä vuotena. Jokainen TE-toimisto tekee omat linjauksensa. Työllisyysmäärärahan noin 16,6 miljoonan euron potista kohdennetaan palkkatukena 4 miljoonaa euroa kunnille ja kuntayhtymille, 1,7 miljoonaa valtiontyönantajille ja 8,9 miljoonaa yksityiselle sektorille niin, että palkkatuen painopisteenä on yrityksiin työllistäminen. Lisäksi aloittavien yrittäjien tukeen eli starttirahaan kohdennetaan 2 miljoonaa euroa, valaisi Pietiläinen

Jyväskylän kaupunki myöntää tänäkin vuonna Jyväskylä-lisää yrityksille, yhdistyksille, säätiöille ja yksityisille työantajille.

-Myöntämisen edellytyksenä on, että työnantaja palkkaa jyväskyläläisen työttömän työnhakijan työsuhteeseen tai oppisopimuskoulutukseen. Tuemme sellaisia palkkoja, joilla ihminen tulee toimeen - 1300€/kk on minimi. Palkkatuen ja Jyväskylä-lisän määrä ei myöskään saa ylittää työllistetyn palkkaamisesta aiheutuvia kokonaiskustannuksia. Jos näin on, tukea ei myönnetä, kertoi Niemelä

Niemelän mielestä Suomeen on rantautumassa yhä vahvenemassa määrin eurooppalainen tapa työpaikalla oppimisesta, hän uskoo että oppisopimusopiskelun määrä tulee tulevaisuudessa kasvamaan. 


Tapahtuman materiaalit ja asiantuntijoiden yhteystiedot löydät TÄÄLTÄ


Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Jyväskylän kaupungin, Keski-Suomen TE-toimiston, Keski-Suomen Yrittäjien, Jyväskylän koulutuskuntayhtymän, Vakuutuskuntoutuksen, Työllisyyden kuntakokeilun ja Töihin!-palvelun kanssa. 


Aiheeseen liittyvää