Kalaliike Mäkinen

#KSY80 - 9. Kalaliike Mäkinen Ky

Keitä olette ja mikä on yrityksen nimi?

Kalaliike Mäkinen Ky, Ursula Rautell ja Mika Mäkinen. Sisko ja sen veli.

Millaisia yrittäjiä olette? Kuvailkaa itseänne kolmella lauseella.

Molemmat ollaan erittäin sitoutuneita, niin kuin tietysti suurin osa yrittäjistä tuppaa olemaan. Toki myös aina joustavia ja ahkeria, Ursula ja Mika toteavat.

Millaisia olivat ensimmäiset kosketuksenne yrittäjyyteen?

Meillähän se tulee jo ihan pienestä pitäen. Pappamme perusti yrityksen jo vuonna 1929. Tuolloin hän saapui ensimmäisen kerran Jyväskylään myymään silakkaa tuohon kauppatorille.

Oma isä hyppäsi kalakaupan ohjaksiin 1973 veljensä kanssa. Mika on ollut periaatteessa jo yhdeksän vuotiaasta asti firmassa töissä, mutta varsinaisesti sitten 1987 hän hyppäsi mukaan yritykseen. Pienestä pitäen ollaan oltu mukana savustamassa ja perkaamassa, siihen on ikään kuin kasvanut. Itse tulin firmaan mukaan vasta kaksikymmentä vuotta sitten.

Varsinaisesti yrittäjiä olemme olleet vuodesta 2009, kun otimme Mikan kanssa kalakaupan vastuullemme, Ursula kertoo.

Millainen on nykyisen yrityksenne tarina?

Ihan alunperin Kalaliike Mäkinen on lähtöisin Porista. Papan veli laittoi ensimmäisen kalakaupan pystyyn jo yli sata vuotta sitten. Kalakauppoja meillä on suvulla ollut ympäri Suomea. Jokaisella on aina toki ollut oma yritys, mutta sukulaisten omistamia kalakauppoja joka tapauksessa. Kalakauppoja on sijainnut Seinäjoella, Lahdessa, Tampereella, Helsingissä, Turussa. Tällä hetkellä jäljellä on enää Pori ja Jyväskylä.

Täällä Jyväskylässä meillä on toiminta aina elänyt hieman sen mukaan, miten kaupunkikin on elänyt. Torilla olemme olleet aina, kuten tälläkin hetkellä ja sen lisäksi olemme olleet Jyväskylän kauppahalleissa, kun niitä täällä vielä oli. Kauppahallien poistuttua katukuvasta, hankimme Mikan kanssa tämän Kauppakadun kivijalkaliikkeen. Tässä olemme toimineet nyt vuodesta 2009, Ursula kertoo.

Mitä yrittäjyys on teille opettanut?

Siihen kun on niin kasvanut, niin melkeinpä helpompi sanoa, mitä se ei ole opettanut, Mika kertoo.

Tottakai ammattitaitoa omalta alalta kertyy jatkuvasti. Sosiaaliset taidot ovat myös kehittyneet selvästi, kun saa päivittäin olla erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, Ursula jatkaa.

Keski-Suomen Yrittäjät täyttää 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Positiivisuutta ja rohkeutta yrittää! Parempaan suuntaanhan tässä koko ajan mennään. Ja muistakaa tukea paikallisia yrityksiä!

Tutustu yritykseen tarkemmin osoitteessa www.kalaliikemakinen.fi


Aiheeseen liittyvää