Taomtips

#KSY80 - 80. Taomtips Oy

Kuka olet ja mikä on yrityksesi nimi?

Toni Ursin ja Taomtips Oy.

Millainen yrittäjä olet?

No ainakin innovatiivinen. Ikään kuin vaatimuksena oltavakin, jos meinaa biljardituotteilla pärjätä kilpailussa ja yritystä pyörittää. Pakko olla sellaista kekseliäisyyttä ja jotain uutta tulokulmaa näiden tuotteiden ympärillä, jos meinaa jalansijaa markkinoilta saada.

Millainen oli ensimmäinen kosketuksesi yrittäjyyteen?

Olin vuosituhannen vaihteessa LVI-alan ja rakennusalan yrittäjänä muutaman vuoden.  Taom tips on perustettu vuonna 2014. Homma lähti käyntiin tippihommilla, mutta vasta siinä vaiheessa, kun liitu tuli mukaan kuvioihin vaihdoin täysipäiväiseksi yrittäjäksi.

Millainen on nykyisen yrityksesi tarina?

Olen pelannut biljardia koko ikäni. Olin jo aikoja sitten kiinnittänyt huomiota siihen, että välineissä oli sellaisia asioita, mitkä eivät mielestäni olleet optimaalisia lajin harrastamiseen. Halusin tehdä asialle jotain. Ensimmäinen tuotekehityksen kautta tullut tuotteemme oli Break & Jump -tippi eli maallikolle tutummin uudenlainen biljardikepin kärki. Aiemmin nämä tipit olivat olleet kivikovia, joilla kyllä sai aikaan kovan lyönnin, mutta minkäänlaista tuntumaa niillä ei palloon saanut. Halusin kehittää tipin, jolla saa aikaan vähintään yhtä kovan voiman lyöntiin, mutta niin, että palloa voi myös kontrolloida samalla. Lopulta sainkin kehitettyä sellaisen, jonka annoin parille suomalaiselle ammattilaispelaajalle testiin. Muutaman viilauksen jälkeen pääsimme pisteeseen, että olin itse ja testiryhmämme oli tyytyväinen ja siitä se lähti liikkeelle.

Vuoden 2016 joulun alla olin saanut tipit sellaiseen kuntoon, että halusin lähteä kehittämään jotain muuta. Snookkerissa on vuosikymmenten ajan painittu sellaisen ongelman kanssa kuin kick tai kikki. Kikki tarkoittaa satunnaisesti tapahtuvaa pelaajasta riippumatonta virhekosketusta, joka muuttaa pallon kulkua usein ei-toivotulla tavalla ja johtaa usein häviöön itse pelissä. Syyksi kikille on epäilty biljardipöydän verkaa, staattista sähköä tai palloihin kertyvää kuonaa. Kukaan ei ongelmaa aiemmin ollut kuitenkaan saanut ratkaistua. Itse lähdin siitä lähtökohdasta, että kikit aiheutuvat kaikesta siitä kuonasta, mitä pöydälle pelin aikana kertyy ja pääasiallisesti liidun pölystä. Noin 40. liituversion kohdalla alkoi tuntu siltä, että olin jo lähellä ratkaisua. Pienen hionnan jälkeen sain aikaan sellaisen version, että kehtasin ottaa yhteyttä Robin Hull nimiseen ammattipelaajaan, joka lupasi ottaa liidun testiin, mutta vannoi pysyvänsä uskollisena omalle liitumerkilleen. Muutaman viikon päästä tuli kuitenkin puhelu, jossa Robin kertoi, ettei ollut koko aikana saanut aikaan yhtään ainutta kikkiä ja suorastaan ylisti kehittämääni liitua. Robin otti liidun käyttöön ulkomailla pelatessaan, jolloin muutkin ammattilaiset näkivät miten liitu vaikuttaa peliin. Varsin nopeasti oltiinkin tilanteessa, että käytännössä kaikki snookkerin maailmankiertueen pelaajat käyttivät tai vähintään testasivat liituamme. Siitä homma lähti isommin käyntiin ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Viimeisin vuosi on ollut melkoista haipakkaa. On pitänyt yrittää vastata kysyntään ja se on vaatinut investointeja. Tottakai siinä sivussa piti myös itse tuotetta kehittää entisestään. Tällä hetkellä meillä on valikoimassa pari liituversiota snookkeriin ja pari liituversiota pooliin. Lisäksi meillä erillinen liitu suunnattu Venäjän markkinoille, jossa pelataan paljon sellaista peliä kuin Pyramid. Pyramidissa pallot ovat isompia ja raskaampia, minkä vuoksi myös liidun on oltava hieman erilaista. 

Meillä on mennyt tuotteiden kanssa sillä tavalla erikoisesti, että olemme aina päässeet suoraan sinne huipulle. Olipa kyse sitten tipeistä tai liiduista, niin käytännössä aina maailman isoimmat ammattilaiset ovat ottaneet tuotteemme varsin nopeasti käyttöön. Tämä tottakai helpottaa markkinointia, mutta on vielä paljon sellaisia markkina-alueita, joissa meillä olisi paljonkin tehtävää. Esimerkiksi Kiinassa on valtavasti ihmisiä, jotka harrastavat lajia, mutta eivät välttämättä ole koskaan meistä kuulleetkaan. Aasian suuntaan muutenkin meillä on isoja viritelmiä luvassa ja toivotaan, että saadaan sielläkin hieman jalansijaan markkinoilta.

Mitä yrittäjyys on sinulle opettanut?

Yrittäjyys on ollut itselleni sitä, mitä oikeastaan olen aina halunnutkin tehdä. Nautin sellaisesta kehittämisestä ja visioimisesta, niin tässähän sitä itseään pääsee hyvin toteuttamaan.

Keski-Suomen Yrittäjät 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Pitäkää lippu korkealla!

Tutustu yritykseen tarkemmin osoitteessa www.taombilliards.com.


Aiheeseen liittyvää