Aikon Kartano

#KSY80 - Aikon Kartano Oy

Kuka olet ja mikä on yrityksesi nimi?

Aila Karvonen ja Aikon Kartano Oy.

Millainen yrittäjä olet?

No ainakin vähän hullu. Innostunut, motivoitunut, ryhmätyökykyinen eli haen ympärille aina itseäni viisaampia ihmisiä. Tulen myös juttuun ihmisten kanssa. Ehkä hieman liian kilttikin jopa paikoitellen yrittäjäksi.

Millainen oli ensimmäinen kosketuksesi yrittäjyyteen?

Vuonna 1988 perustimme mieheni kanssa kuntosalin Joutsaan. Vanhemmat pyörittivät myös maatilaa, kun olin pieni, mutta tuo kuntosali oli ensimmäinen varsinainen kosketus itselläni yrittäjyyteen. Kuntosalin ohessa aloin varsin pian toimia myös hierojana. Muutimmekin mieheni kanssa vuonna 1995 Tukholmaan, jonne perustimme hierontakoulun. Tukholmassa menikin seuraavat kymmenen vuotta, jonka aikana hierontakouluja aukesi myös muualle Ruotsiin. Kolme vuotta sitten päätimme muuttaa takaisin Suomeen, ostimme tämän nykyisen paikkamme palvelukodiksi, mutta koska emme saaneet siihen lupaa, päädyimme pyörittämään matkailu- ja majoituskohdetta tänne Aikon Kartanolle.

Millainen on nykyisen yrityksesi tarina?

Aikon Kartanolla on todella pitkä ja kattava historia. Tämä on itseasiassa Viitasaaren kaupungin vanha kunnalliskoti. Yrittäjiä tässä on ollut ainakin seitsemän ja toimintana on ollut esimerkiksi pitopalvelua, kotieläinpihaa ja mansikanviljelyä. 

 

Meidän osaltamme matka Aikon Kartanolla on ollut varsin kiihkeä. Alkuperäinen idea tänne sijoittumiseen tuli siitä, kun olemme olleet jo pitkään niin sanottuja kesäviitasaarelaisia. Olemme siis viettäneet kesiä täällä alueella ja tykästyneet todella paljon. Muita varsinaisia juuria meillä ei tänne sunnalle kummallakaan ole. Olimme suunnitelleet perustavamme palvelukodin ikäihmisille. Tämä idea syntyi oman aiemman työni kautta hyvinvoinnin parissa, sekä omien vanhempiemme ikääntymisen myötä. Halusimme tarjota heille hyvät puitteet lähellä itseämme viettää vanhuuttaan. Valitettavasti suunnitelma kaatui siihen, kun meidän olisi tarvinnut rakentaa kaikkiin asuntoihin inva-vessat. Tämä ei valitettavasti ollut mahdollista ja jouduimme hautaamaan vanhusten palvelukoti -suunnitelman. Kun saimme kielteisen päätöksen palvelukodin perustamiselle, niin oikeastaan samana päivänä soitin sitten suutuspäissäni Suomen Punaiselle Ristille, että meillä olisi tilat noin 100 hengelle. SPR päätyikin sitten vuokraamaan tilat ja perusti tänne Viitasaaren vastaanottokeskuksen pakolaisille, joita tuohon aikaan tuli Suomeen huomattavia määriä.

 

Vastaanottokeskus toimi näissä tiloissa tasan vuoden, jonka aikana saimme kehitettyä ja kunnostettuja tiloja entisestään. Tuon vuoden aikana muhi myös ajatus siitä, että Viitasaarelta loppuu joka vuosi sesonkina majoitustilat kesken, että olisiko tässä mahdollisesti ratkaisu siihen. Kolme vuotta kaiken kaikkiaan olemme laskeneet, että menee paikan remontteihin. Olemme kuitenkin saaneet aina jonkin osan tiloistamme, sillä tavalla valmiiksi, että olemme voineet pyörittää liiketoimintaa ja saaneet sitä myöten kassavirtaa. Esimerkiksi erilaisia kokouksia meillä on järjestetty paljon. Kysyntää on ollut paljon ja innolla odotamme, että saamme kaiken valmiiksi ja pääsemme täydellä teholla toimintaa pyörittämään. Meille tuli myös eteen tilanne, että vuokrasimme näiden yhdeksän hehtaarin lisäksi tuosta vierestä myös viiden hehtaarin alueen, johon on nousemassa karavaanialue aivan järven rantaan. 

Mitä yrittäjyys on sinulle opettanut?

Nyt jo kolmekymmentä vuotta on yrittäjyyttä takana. Yrittäjyys on opettanut ainakin nöyryyttä. On yhtä aikaa mahtavaa olla oman itsensä herra, mutta samaan aikaan se on todella vaativaa. Ei voi pelätä työtä ja on oltava valmis tarttumaan toimeen. Vapaus ikään kuin kiehtoo, vaikka vapaus on hieman erikoinen käsite yrittäjälle, kun on tavallaan 24 tuntia vuorokaudessa töissä. Iän myötä on oppinut myös ehkä hieman armollisemmaksi itselleen. Nyt saimme pidettyä jopa viikon loman tänä vuonna.

Keski-Suomen Yrittäjät 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Ruotsin vuosina jotenkin oppi arvostamaan Suomen Yrittäjien toimintaa. Ikään kuin on sellainen selkänoja, mistä voi aina kysyä apua, jos sitä sattuu tarvitsemaan. Arvostan myös suuresti erilaisia kursseja, mitä järjestö tarjoaa ja ilmoittauduinkin mukaan esimerkiksi tälle yrittäjien englanninkielen kurssille. 

 

Tätä tarjontaa kannattaa hyödyntää, mutta se vaatii myös hieman omaa aktiivisuutta.

 

Tutustu yritykseen tarkemmin osoitteessa www.aikonkartano.fi.


Aiheeseen liittyvää