Suksitehdas Ylönen

#KSY80 - 71. Suksitehdas Ylönen

Kuka olet ja mikä on yrityksesi nimi?

Nimi on Hannu Laitela ja yrityksen nimi on Toiminimi Suksitehdas Ylönen.

Millainen yrittäjä olet?

Omasta mielestäni sinnikäs yrittäjä, en todellakaan aivan ensimmäisenä ole heittämässä hanskoja tiskiin. Meidän toimialalla on otettava huomioon sellainenkin tekijä kuin talvi, jota on aina hieman vaikea ennustaa, että millainen siitä tulee.

Millainen oli ensimmäinen kosketuksesi yrittäjyyteen?

Ensimmäinen kosketukseni yrittäjyyteen oli Suksitehdas Ylönen. Lähdin itse yrittäjäksi vuonna 2007 ja sitä ennen toimin hetken aikaa Erkki Ylösen oppipoikana. Ennen Suksitehdas Ylöstä toimin 15 vuotta IT-alalla. Silloinen IT-alan työnantajani vähensi työntekijöitä ja olimme sattumalta muuttaneet jo aiemmin tänne Hankasalmelle, mistä vaimoni on alkujaan kotoisin. IT-alan töiden päätyttyä totesin, että tuo suksitehdashan vaikuttaa mielenkiintoiselta yritykseltä ja päätin tulla Erkkiä tänne jututtamaan. Sillä tiellä ollaan edelleen. 

Millainen on nykyisen yrityksesi tarina?

Suksitehdas Ylönen on vanha yritys. Itse en ole edes aivan tietoinen tarkasta alkuhetkestä, mutta arvioni on, että se sijoittuu johonkin kohtaan 1920-lukua. Eino Ylönen oli aikoinaan Hankasalmella tunnettu suksien tekijä. Hän työskenteli aiemmin Jyväskylässä, mutta oli sitten ilmeisesti muuttanut tänne Hankasalmelle ja jatkanut täällä suksien tekemistä. Tuohon aikaan oli yleistä, että joka kylässä oli oma suksiseppänsä, jotta talvella päästiin liikkumaan paikasta toiseen. Kun Eino Ylösestä aika jätti, niin hänen poikansa Erkki Ylönen otti Suksitehdas Ylösen vastuulleen. Erkki kehitti yrityksen toimintaa 1950-luvulla voimakkaasti ja varsinkin, kun sälesuksi alkoi yleistyä.

1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alussa alkoi yleistyä muovisukset, joka oli pahimmillaan syrjäyttämässä puusukset kokonaan. Erkki kuitenkin sinnikkäästi jatkoi puusuksien parissa ja joka vuosi hän näitä puusuksia täältä lähetti maailmalle. Erkki jatkoi suksien tekoa aina kuolemaansa saakka vuoteen 2007. Itse olin tullut yrityksen toimintaan mukaan ikään kuin sattumalta vuonna 2006 syksyllä ja Erkki menehtyi vuoden 2007 kesällä. Emme olleen millään tapaa Erkin kanssa puhuneet, että jatkaisin Suksitehdas Ylösen toimintaan, vaan se päätös syntyi sillä hetkellä, kun kuulin, että Erkki on kuollut. Hetken siinä mietin, että mitä teen, mutta kun laitoin vaakakuppiin tämän käsityötaidon, joka suksien tekemiseen vaaditaan sekä sen, että sellaista tilaisuutta ei itselleni enää toista olisi ollut tulossa, niin en vain voinut päästää sitä mahdollisuutta käsistäni ja päätin jatkaa Erkin jalanjäljissä Suksitehdas Ylösen yrittäjänä.

Täytyy myöntää, että alkuun hieman hirvitti, että pystynkö täyttämään Erkin saappaat. Hän oli erittäin maineikas ja arvostettu suksiseppä. Kun minun piti itse alkaa hänelle tulleisiin tilauksiin vastaamaan, niin olihan se aika kova paikka alkuunsa. Sain kuitenkin erittäin paljon tukea hankasalmelaisilta, joka oli varsinkin alussa itselleni erittäin tärkeä selkänoja. Sain ikään kuin hyväksynnän heiltä, että voin jatkaa tätä toimintaa täällä.

Hieman yli kymmenessä vuodessa on tottakai tullut paljon lisää erilaisia suksimalleja. Käytännössä pyrin aina vastaamaan kysyntään eli asiakkailta tulee toiveita ja niitä pyrin kuuntelemaan. Puusuksien kysyntä on aivan viime vuosina kääntynyt myös kasvuun. Aiemmin tyypillinen puusuksien käyttäjä oli vanhempi erämies, joka käytti näitä umpihangessa metsästäessään. Nyt kuitenkin on alkanut näkyä trendi, että myös noin kolmekymppiset ovat alkaneet osoittamaan kiinnostusta puusuksia kohtaan. Taustalla vaikuttanee tietynlainen tiedostuneisuus ekologisuudesta ja siitä, että halutaan ostaa laatua.

Lähitulevaisuudessa kiinnostaisi saada vietyä puusuksia entistä enemmän ulkomaille. Kysyntää on tullut erilaisista hiihtokohteista, että olisivat mahdollisesti halukkaita hankkimaan puusuksia kokeiltavaksi. Viennin ongelmana tällä alalla vaan on suksien koko. Postihan ei edes ota sellaisia paketteja vastaan, mihin tällaiset pitkät puusukset menisivät. Tämän ongelma pitäisi ratkaista, jotta vienti pääsisi kunnolla vauhtiin. 

Mitä yrittäjyys on sinulle opettanut?

Yrittäjyys on opettanut sen, että organisaation toiminta on aina kokonaisuus ja pitää löytää se selkeä ydinajatus, mille organisaation toiminta perustuu. Aiemmin saatoin ajatella, että IT-puoli on tärkeintä mahdollista yritykselle, mutta nykyään ajattelen aivan eri tavalla.

Itsestäni ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää. Tässä olen kuitenkin oppinut sen, miten hienoa on, kun pääsee tekemään omaa juttuaan vapaasti ja suoraan asiakkaalle. On myös mahtava fiilis, kun saa aiheuttaa asiakkaalle sen vau-tunteen, kun hän tulee hakemaan pelkästään hänelle tehdyt uudet puusukset.

Keski-Suomen Yrittäjät 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Sellaisia terveisiä yrittäjäjärjestölle, että on mahtavaa, että meille yksinyrittäjillekin löytyy oma porukkamme järjestön kautta. Yksinyrittäjälle on mahdollista rakentaa verkostoja yrittäjäjärjestön kautta ja on vain omasta aktiivisuudesta kiinni, kuinka paljon hyötyä järjestöstä itselleen saa. Aivan mahtava homma!

Muille yrittäjille paljon tsemppiä! 

Tutustu yritykseen tarkemmin osoitteessa www.suksitehdasylonen.fi.


Aiheeseen liittyvää