Tivoli Suuronen

#KSY80 - 70. Tivoli Suuronen

Kuka olet ja mikä on yrityksesi nimi?

Kalevi ja Leila Suuronen, yrityksen nimi on Tivoli Suuronen. Tai oikeastaan olimme Tivoli Suurosen yrittäjiä. Olemme molemmat jo eläköitymässä ja koska ala on sellainen, että jatkajia on vaikea löytää, niin olemme päättäneet myydä Tivoli Suurosen osissa eteenpäin.

Millainen yrittäjä olet?

Kiertäviä huvipuistoalan yrittäjiä ja sanoisin, että varsin rohkeita, kun tälle alalle aikoinaan lähdimme.

Millainen oli ensimmäinen kosketuksesi yrittäjyyteen?

Tivoli Suuronen on isäni perustama yritys heti sotien jälkeen. Siellä olin mukana ja oikeastaan kasvoin siinä samalla ihan syntymästä saakka. 1990-luvulla siirryin itse Tivoli Suurosen yrittäjäksi.

Millainen on nykyisen yrityksesi tarina?

Isäni perusti Tivoli Suurosen tällaisen surmanajo-tapahtuman ympärille 1946. Kaiken kaikkiaan noin 70 vuotta on Tivoli Suuronen jossain muodossaan Suomea kiertänyt. Surmanajo jäi lopullisesti pois 1990-luvulla, taisi olla viimeinen ajo vuonna 1994. Tällä hetkellä surmanajo tynnyri on meillä täällä varastossa. Tivoli Suurosen laitteistoon kuului erilaisia laitteita, pelejä, tivolisyötävää ja muuta erilaista ohjelmaa viimeiset vuosikymmenet. 

Sodan jälkeen Suomessa oli voimassa laki, joka kielsi huvit maaseudulla, jotta ihmiset keskittyivät vain viljelyyn ja karjan hoitoon. Jostain syystä silloiset nimismiehet eivät luokitelleet surmanajoa huvitteluksi, jonka vuoksi isäni ja kumppaninsa saivat näille surmanajo-kiertueilleen luvat myös maaseudulle. Tämä taas johti valtaisaan suosioon, koska he olivat käytännössä ainoat, jotka saivat hupielämyksiä maaseudun asukkaille tarjota.

Tivolilaitteita alkoi kertyä meille 1980-luvulla ja 1990-luvulla siirryimme kokonaan tivolitoimintaan. 80-luku oli oikeinkin hyvää aikaa tällä alalla. Tuolloin hankimme oikeastaan yhden uuden laitteen joka vuosi. 90-luvun lama koetteli tottakai tätäkin alaa. Surmanajo elävänä ohjelmana vaatii aina yleisön, mutta karuselli pyörii vaikka olisi vain yksi ihminen kyydissä ja tämä oikeastaan johti siihen, että siirsimme panokset täysin tivolitoimintaan. Ostin toiminnan vanhemmiltani samoihin aikoihin tuolloin 90-luvulla.

Nyt sitten kun Leila siirtyi eläkkeelle, totesin itsekin, että eiköhän se kiertäminen ala jo pikkuhiljaa riittämään. Alkoi myös tuntua siltä, että voisihan tässä vielä jotain muutakin elämässään tehdä. En halua tuonne karusellin ohjauspukille kuitenkaan kuolla kupsahtaa. Meidän laitteista ja muusta kalustosta on myös tullut mukavasti kyselyjä sen jälkeen, kun sana levisi, että Tivoli Suuronen ei enää Suomea lähde kiertämään. Saamme mahdollisesti jopa pihankin tyhjäksi jossain vaiheessa.

Mitä yrittäjyys on sinulle opettanut?

Itse tiesin ihan jo lapsesta alkaen, että tulen jatkamaan Tivoli Suurosen tarinaa yrittäjänä. Siihen on jotenkin kasvanut ja se mentaliteetti on aina ollut mukana. Se on ikään kuin muovannut persoonaa ihan joka kantilta.

Keski-Suomen Yrittäjät 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Tsemppiä ja jaksamista vaan kaikille arkeen!

Tutustu yritykseen tarkemmin osoitteessa www.huvipuisto.net.


Aiheeseen liittyvää