Johanna Soilu

#KSY80 - 67. Fashion Unit Oy

Kuka olet ja mikä on yrityksesi nimi?

Johanna Soilu ja Fashion Unit Oy.

Millainen yrittäjä olet?

Näen itseni edelläkävijänä muoti- ja mallimaailmassa. Haluan saada aikaan merkityksellisiä asioita ja oma mottoni onkin aina ollut, että ennemmin överit kuin vajarit. Haluan myös aina toimia omien ihmisläheisten ja pehmeiden arvojeni kautta myös yrittäjänä.

Millainen oli ensimmäinen kosketuksesi yrittäjyyteen?

Vanhempani ovat olleet yrittäjiä yli kolmekymmentä vuotta. Itsellänikin oli tämä perinteinen yrittäjäperheen lapsen mantra, etten todellakaan aio ryhtyä itse yrittäjäksi. Päädyin kuitenkin opiskelemaan Tiimiakatemiaan ja sitä kautta kosketuksiin yrittäjyyden kanssa. 

Itselle yrittäjyyden oppiminen oli varsin kivuliasta. Piti osata luopua tietyistä asioista, kuten ajankäytön raameista. Tilalle tuli sen sijaan päämäärätietoisuutta ja voimakasta tahtoa. Olin myös itse luonut uraa noin kymmenen vuotta tanssijana, tanssinohjaajana ja aerobic-valmentajana. Oli todella kova paikka, kun näistä piti luopua noin ammatillisessa mielessä, että pääsin kunnolla kiinni tähän yrittäjyyteen. Olen kuitenkin sellainen, että kun johonkin lähden, niin lähden aina täysiä. Se toisaalta helpotti myös omaa suhtautumistani tuossa murrosvaiheessa.

Fashion Unit on perustettu joulukuussa 2008.

Millainen on nykyisen yrityksesi tarina?

Fashion Unitin historia on täynnä varsin vaihderikasta meininkiä. Olemme yhdistäneet voimakkaasti muun muassa muotia ja musiikkia. Oma opinnäytetyöni esimerkiksi oli Himoksen Juhannuksen päälavalla yhdessä Kotiteollisuus-yhtyeen kanssa toteutettu keikka/muotinäytös -yhdistelmä. Tämä on toisaalta myös sitä innovatiivisuutta, mitä olemme koko Fashion Unitin historian ajan peräänkuuluttaneet. 

Itselle on aina ollut tärkeää, että saamme innostettua ihmisiä ja samalla luotua uutta. Vuonna 2012 kasvoimme Helsinkiin ja yhteensä viiteen eri kaupunkiin. Olihan se tietyllä tapaa hurjaa, kun riskit olivat niin suuret. Kolhujakin on tullut, mutta niistä on toivuttu.

Ehkä jollain tapaa tässä on myös itsekin kasvanut niin, että jos aiemmin operoi pelkällä tunteella ja fiiliksellä, niin nykyään siinä on jo vähän järkeäkin mukana. En sano, että olisin alkanut pelkäämään varsinaisesti riskejä, mutta nykyään niitä osaa jo hieman puntaroida paremmin.

Kansainvälistyminen meillä on aina ollut haaveena ja olemmekin tällä hetkellä jo Euroopassa. Tulevaisuudessa olemme kuitenkin ajatelleet kurkottaa hieman kauemmaksikin.

Mitä yrittäjyys on sinulle opettanut?

Johtamisen ja delegoinnin taidot sekä työ- että arkielämässä. Osaa pitää toisaalta langat omissa käsissä, mutta tiedostaa sen, että niitä lankoja voi antaa myös eteenpäin oikeille ihmisille. Yksi selkeä oppi on ollut myös se, että osaa löytää oikeat ihmiset ympärilleen. Ensisijaisesti kaikki lähtee kuitenkin aina itsestä.

Keski-Suomen Yrittäjät 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Luottakaa omaan tekemiseenne, hakekaa ympärillenne oikeat ihmiset ja seuratkaa omia intohimojanne. 

Tutustu yritykseen tarkemmin osoitteessa www.fashionunit.fi.


Aiheeseen liittyvää