Tupaswilla

#KSY80 - 64. Laukaan Tupaswilla Oy

Kuka olet ja mikä on yrityksesi nimi?

Juhani Kauppinen ja Laukaan Tupaswilla Oy.

Millainen yrittäjä olet?

Olen sellainen joukkuepelaaja, tykkään tehdä ihmisten kanssa töitä ja ottaa muiden näkemykset huomioon. Meillä kaikki osallistuu oikeastaan ihan kaikkeen. Olemme pieni perheyritys, viidellä hengellä käytännössä pyöritämme tätä toimintaa ja siihen päälle tottakai hyödynnämme alihankkijoita ja kausityöntekijöitä.

Millainen oli ensimmäinen kosketuksesi yrittäjyyteen?

Se tulee ihan vanhemmilta. Isä oli pitkän linjan sora-alan yrittäjä ja siitä lähtien, kun jalat ovat yltäneet pyöräkuormaajan polkimille, olen ollut soramontulla konetta siirtelemässä ja soraa seulomassa.

Laukaan Tupaswilla on ensimmäinen oma yritykseni. Perustamisvuosi oli 2005.

Millainen on nykyisen yrityksesi tarina?

Isäni aikoinaan hankki tämän tilan, jolla Tupaswilla nyt sijaitsee. Hän rakensi alueelle ensimmäisenä 10 hengen perinteisen savusaunan ja grillikodan. Siinä vaiheessa ei vielä ollut minkäänlaisesta yritystoiminnasta puhettakaan.

Ensimmäinen ajatus yritystoiminnasta oli, kun aloimme puhua, että tämän metsälammen rannalle kävisi hyvin sellainen vuokramökki. Päätimme sellaisen rakentaa ja satuimme löytämään Hartolasta juuri sellaisen vanhan hirsikehikon, jollaisesta olimme ajatelleetkin mökin rakentaa. Totesimme sitten kuitenkin varsin pian, että kehikko on hieman liian iso vuokramökiksi. Aikamme pähkäiltyämme päätimme perustaa yrityksen, joka tarjoaa pääasiassa yrityksille erilaisia kokous-, ruoka- ja ohjelmapalveluja. Linjasimme myös niin, että olemme avoinna pelkästään tilauksesta ja ensisijaisesti vain ryhmille. Tuo linjaus on pitänyt hyvin tähän päivään asti. 

Seuraavaksi hommasimme Tupaswillaan mönkijöitä ja rakensimme luontoreittejä tähän alueen metsikköön. Alkuun lähdimme liikkeelle ihan vain puskaradiota hyödyntäen. Ensimmäinen isompi tilaisuus oli, kun järjestimme Sihteeripäivät. Soittelimme kaikki isot firmat alueelta läpi, mitä vain keksimmekään ja kutsuimme heidät tänne. Hommasimme kyydit, tarjosimme syötävät ja esittelimme paikkoja. Sen jälkeen pikkuhiljaa alkoivat yritykset kiinnostua ja ottaa meihin yhteyttä.

Päärakennuksella menimme pari vuotta, kunnes alkoi kuulua puheita, että täältä Keski-Suomen alueelta puuttuu sellainen oikeasti iso sauna. Tartuimme ajatukseen ja hommahan karkasi aivan käsistä. Saunasta tuli lopulta maailman suurin savusauna. Tämä taas johti siihen, että entistä suuremmat yritykset alkoivat kiinnostua meidän tarjoamista mahdollisuuksista. Usein viesti oli kuitenkin se, että mikäli täällä olisi sellainen iso yhtenäinen tila, missä voisi järjestää esimerkiksi kokouksia, niin he mielellään tulisivat tänne meille jo aamusta. Saimme vihiä, että Pieksämäellä olisi tarjolla tällainen vanha hirsirakennus. Päätimme hankkia sen ja siitä lopulta tuli tuo meidän perinnetupa. 

Meillä on ollut täällä vähän sellainen metodi käytössä, että koko ajan on jotain rakenteilla. Sen myötä tämä alue on pikkuhiljaa täyttynyt erilaisista ladoista ja hirsituvista, mitä vain milloinkin on saatu valmiiksi. En suoraan sanottuna edes ole varma, että kuinka monta rakennusta alueelta löytyy. Arvelisin, että luku on jossain kolmenkymmenen tietämillä.

Lähitulevaisuudessa kehitämme entisestään tätä meidän perinnekyläämme. Jonkin verran on jo tiedossakin, millaisia rakennuksia on luvassa. Tämän metsälammen toiselle puolelle on tulossa maanalainen sauna, jonka päälle rakennamme erillisen vuokramökin, joka toimii erillään tästä muusta perinnekylästä, ikään kuin omillaan.

Mitä yrittäjyys on sinulle opettanut?

Yrittäjyys on opettanut ainakin sen, että tarkkana saa olla, keihin luottaan. Valitettavasti olen huomannut, että kateellisuutta esiintyy varsin paljon yrittäjiä kohtaan ja jopa yrittäjien välillä. Itse uskon kuitenkin siihen, että jokainen meistä yrittäjistä on paikkansa täällä Keski-Suomessa ansainnut ja ilmapiiri on kyllä aivan viime vuosina mennytkin selvästi parempaan suuntaan.

Meillä esimerkiksi matkailupuolella yrittäjien välinen yhteistyö täällä Laukaassa on ihan elinehto. Jos jollain on tulossa iso asiakastilaisuus, niin muiden alan yrittäjien panos esimerkiksi majoitusten järjestämisessä on todella merkittävä.

Keski-Suomen Yrittäjät täyttää 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Meillä täällä Laukaassa alkaa asiat olla varsin mallillaan ja voin sanoa, että täällä on nykyisin hyvä yrittää.

Tutustu yritykseen tarkemmin osoitteessa www.tupaswilla.fi


Aiheeseen liittyvää