Viherlandia

#KSY80 - 63. Viherlandia Oy

Kuka olet ja mikä on yrityksesi nimi?

Olen Jyrki Tahvonen ja yritys on Viherlandia Oy.

Millainen yrittäjä olet?

En ehkä ihan sellainen perinteinen puutarha-alan yrittäjä ole. Monesti tällä alalla mennään viljelylähtöisesti, mutta meillä asiakas on aina ykkönen. Yritämme hakea ja etsiä sitä, mitä asiakkaat meiltä toivovat ja sen mukaan kehittää yrityksen toimintaa. Tämä näkyy meillä ihan jo rekrytoinneissakin. Palkkaamme esimerkiksi kausihommiin ennemmin osaavan asiakaspalvelijan kuin osaavan puutarhurin.

Millainen oli ensimmäinen kosketuksesi yrittäjyyteen?

Kyllä se taisi olla jo Keski-Suomen keskussairaalassa, kun synnyin. Ihan voi sanoa, että yrittäjyys on tullut minulle geeneissä. Siitä lähtien, kun jalat ovat kantaneet olen tuolla puutarhalla jotain aina touhunnut. 

Peruskoulun jälkeen piti päättää, että mihin haen opiskelemaan. Kaksi ensimmäistä vaihtoehtoa olivat puutarhakouluja ja kolmantena vaihtoehtona oli sähköalan koulu. Siinäkin varsin selvästi näkyi se into alaa kohtaan. 

Viherlandian osakkaaksi tulin noin 20 vuotta sitten. Valmistuin tuolloin hortonomiksi Mikkelistä ja siitä lähtien olen pienellä osuudella ollut yrityksessä mukana. Isäni kuoleman jälkeen on sitten ollut hieman isommat saappaat täytettävänä ja olen sitä myöten ollut myös isommalla osuudella mukana. Itse en toimi kuitenkaan yrityksen toimitusjohtajana. En pidä itseäni parhaimpana siihen hommaan, joten olemme päätyneet palkkaamaan erillisen toimitusjohtajan Viherlandialle. Näin pääsen myös itse paremmin toteuttamaan itseäni ideanikkarina ja käytännön ihmisenä täällä puutarhan puolella.

Millainen on nykyisen yrityksesi tarina?

Viherlandia on perustettu vuonna 1984. Tällä paikalla on kuitenkin viljelty erilaisia kasviksia jo pitkälti 70-luvun puolella eli historia on vahvasti tuotannossa. Puutarha Tahvoset viljeli tuolloin täällä kaalia, tomaattia, kurkkua ja niin edelleen. Suurin osa viljellyistä kasviksista myytiin tuolloin Jyväskylän torilla. 

Torikaupan myynnin hiipuminen aiheutti sen, että pappani alkoi pohtimaan, että onko mitään järkeä joka aamu kuljettaa vihannekset toiselta puolen järveä torille myyntiin. Hänen visiossaan oli jo tuolloin, että Jyväskylä tulee jonain päivänä olemaan niin iso, että me täällä Jyväsjärven toisella puolella tulemme olemaan osa Jyväskylää ja sitä myöten kaupunkilaiset tulevat hakemaan vihanneksensa täältä meiltä, eikä meidän tarvitse viedä niitä heille. Varsin hyvin ennustettu. Tuolta pohjalta syntyi idea, että voisimme perustaa puutarhamyymälän, jossa myymme kaikkea täällä kasvatettua sekä Puutarha Tahvosten Raaseporin taimistolla kasvatettuja tuotteita. Samassa yhteydessä tuotannossa tapahtui myös muutos, jossa vihannekset jäivät pikkuhiljaa pois ja tilalle tulivat kukat ja muut kasvit.

2000-luku on meillä ollut vielä selkeämpää erikoistumisen aikaa. Meille on tullut tänne muun muassa kivimyymälä, taimimyymälä ja myyntiin on tullut myös esimerkiksi lahjatavaraa. Näistä kivimyymälä on ollut sellainen selkeä oma projektini ja tällä hetkellä olemme Suomen toisiksi suurin betonikivien jälleenmyyjä. Pääasiassa toimitamme tähän Keski-Suomeen, mutta myös esimerkiksi Pirkanmaalle menee kiviä jonkin verran.

Puutarha-ala on varsin kilpailtu. On suhteellisen helppoa ruveta myymään kasveja, mutta se ei enää nykypäivänä asiakkaille riitä. Asiantuntemus ja asiakaspalvelu näyttelevät todella suurta roolia tällä alalla. On osattava neuvoa asiakkaita kasvien hoidossa ja auttaa valitsemaan juuri ne oikeat kasvit kulloiseenkin tilanteeseen ja ympäristöön.

Olemme myös järjestäneet viime keväänä ja nyt tänä syksynä Viheriltoja. Meillä kävi keväällä kaiken kaikkiaan hieman vajaat 1000 ihmistä kuuntelemassa luentoja ja neuvoja puutarha-alasta. Välillä jouduimme jopa sanomaan tulijoille, ettei valitettavasti enää mahdu kuuntelemaan. 

Mitä yrittäjyys on sinulle opettanut?

Yrittäjyys on asenne ja valtava vastuunotto. Yrittäjä on vastuussa todella suuresta kokonaisuudesta ja sitä eivät ulkopuoliset välttämättä aina edes tajua, kuinka paljon erilaisia asioita on yrittäjänä otettava huomioon. 

Keski-Suomen Yrittäjät täyttää 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Paikallinen yhteistyö yrittäjien välillä on tärkeää. Tuetaan ja autetaan toisiamme ja yritetään jättää se turha kateellisuus kokonaan pois. 

Kyllä täällä Keski-Suomessa jotain osataan oikein tehdä, kun markkinat kulkevat muuta maata paremmin.

Tutustu yritykseen tarkemmin osoitteessa www.viherlandia.fi


Aiheeseen liittyvää