Tulostekniikka

#KSY80 - 60. Tulostekniikka Oy

Kuka olet ja mikä on yrityksesi nimi?

Olen Katriina Oinonen ja Tulostekniikka Oy. Mieheni Kai Oinosen kanssa pyöritämme yritystä.

Millainen yrittäjä olet?

Sanoisin, että olemme varsin rentoja. Olemme yhdessä tehneet töitä 22 vuotta Kain kanssa ja olemme linjanneet niin, että työ ei elämässä ole kaikki kaikessa. Meillä on rajattu työaika ja sitten vapaa-aika otetaan vapaa-aikana.

Emme ole Kain kanssa sellaisia vanhan liiton johtajia, meillä täällä Tulostekniikalla kaikki ovat samaa porukkaa ja yhdessä teemme töitä. Haluamme myös antaa työntekijöille vastuuta ja odotamme, että jokainen hoitaa oman osuutensa ja ikään kuin johtaa itse itseään.

Itse olen luonteeltani aika tarkka. Olen aiemmin pyörittänyt perintätoimistoa, mistä juontaa sellainen säntillisyys.

Millainen oli ensimmäinen kosketuksesi yrittäjyyteen?

Ensimmäinen kosketukseni yrittäjyyteen tuli vuonna 1993. Olin tuolloin töissä perintätoimistossa ja silloiset yrittäjät olivat siirtymässä taka-alalle. He kysyivät minulta, että haluanko ostaa heidän liiketoimintansa. Tilanne oli siinä mielessä erikoinen, että en edes tuntenut ketään muita yrittäjiä, kuin tuon silloisen esimieheni, eikä itselläni ollut minkäänlaista aavistusta, millaista yrittäjyys on. Vaihtoehdot kuitenkin olivat joko jäädä työttömäksi tai ostaa yritys ja jatkaa itse liiketoimintaa, jonka vuoksi päädyin lopulta yrittäjäksi kyseiseen perintätoimistoon.

Lähdin täysin nollasta liikenteeseen. Työ itsessään oli toki minulle tuttua, mutta yrittäjyydestä en tiennyt mitään. Onneksi siskoni sattui tuolloin olemaan äitiyslomalla ja hän auttoi minua selvittelemään esimerkiksi vakuutusasioita. Asioita tuli opittua paljon kantapään kautta, mutta sieltä lähdetiin, eikä ole päätös millään tapaa kaduttanut. Vaikutin tuolloin Helsingissä ja Helsingin Yrittäjät olivat merkittävänä apuna alkuvaiheessa.

Tulostekniikka Oy on perustettu vuonna 1996 ja ensimmäinen kaukolämpökeskus valmistui Kyyjärvelle vuonna 1999.

Millainen on nykyisen yrityksesi tarina?

Tulostekniikka tekee alue- ja kaukolämpökeskuksia, jotka käyttävät polttoaineena pellettiä, haketta, turvetta tai öljyä. Valmistamme lämpökeskuksen täällä Kyyjärvellä, viemme sen noin kolmella rekalla asiakkaalle, joka on tehnyt jo lämpökeskuksen perusteet valmiiksi ja lopuksi lämpökeskus liitetään kulloiseenkin lämmitysjärjestelmään.

Yrityksen alkuvaiheessa meillä ei vielä ollut näitä nykyisiä toimitilojamme. Toimimme kotoa käsin kahdestaan ja lisäksi käytimme paikallisia alihankkijoita apuna. Vuonna 2001 ostimme nykyisen kiinteistömme ja palkkasimme samalla kolme ensimmäistä työntekijäämme. Samalla aloimme keskittyä pelkästään lämpökeskusten tuottamiseen. Tulostekniikka on tähän mennessä tuottanut nyt noin 150 lämpökeskusta ja työntekijöitä on tänä päivänä minun ja Kain lisäksi viisi. 

Tulevaisuuden osalta aika näyttää, mihin suuntaan yrityksen toiminta lähtee kehittymään. Kun aloitimme toiminnan, ei ollut vielä EU:n määrittelemiä säädöksiä. Puunpoltto ja energiantuotanto ovat nykyisin erittäin tarkasti säädeltyjä aloja. Asiakkaiden halukkuus investoida hakelämpökeskuksiin on esimerkiksi laskenut selvästi, koska yleinen trendi on, ettei puuta tulisi juuri polttaa. Parin vuoden sisään meille on tullut kuitenkin asiakkaiksi muita energiayhtiöitä, jotka korvaavat raskasta polttoöljyä pelletillä ja kevyellä polttoöljyllä. 

Mitä yrittäjyys on sinulle opettanut?

Ihan hirveästi kaikkea. Itsenäisyyttä ja pitää luottaa itseensä, mihin on pitänyt ikään kuin opetellakin. Nykyään, kun meitä on kaksi, niin on toki helpompaa, kun voimme yhdessä käydä asioita läpi.

Joskus olin myös ehkä liian kiltti. Nykyään osaan pitää paremmin puoleni.

Keski-Suomen Yrittäjät täyttää 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Luottakaa itseenne ja omaan tekemiseenne. Koko ajan on pysyttävä ajan hermolla, ei saa tuudittautua nykytilanteeseen. Rohkeasti vaan aina uutta kohti.

Tutustu yritykseen tarkemmin osoitteessa www.tulostekniikka.fi


Aiheeseen liittyvää