Jyväs-Optiikka

#KSY80 - 59. Jyväs-Optiikka Oy

Kuka olet ja mikä on yrityksesi nimi?

Minä olen Kia Bergström ja yritys on nimeltään Jyväs-Optiikka Oy.

Millainen yrittäjä olet?

Yrittäjänä olen avoin, rauhallinen ja rehellinen. Asiakkailla on erilaisia tarpeita ja niihin pitää pyrkiä vastaamaan aina yksilöllisesti. 

Lisäksi haluan korostaa, että olen vannoutunut kivijalkayrittäjä.

Millainen oli ensimmäinen kosketuksesi yrittäjyyteen?

Olen siitä harvinainen yrittäjä, että en tule yrittäjäperheestä. Koulussa tutustuin kuitenkin tulevaan mieheeni ja hän tulee yrittäjäsuvusta. Hänen myötään on ollut jotenkin luontevaa siirtyä itsekin yrittäjäksi ja sanoisin, että ensimmäinen kosketukseni yrittäjyyteen onkin tullut täysin mieheni kautta. Valmistumiseni jälkeen meillä tuli eteen sellainen tilanne, että lähdimme pyörittämään mieheni isän optikkoliikettä Pieksämäelle. Hän oli joutunut auto-onnettomuuteen ja meidän oli ikään kuin hypättävä suoraan ohjaksiin yrityksessä. Tämä oli vuonna 1997, kun valmistuimme ja aloitimme Pieksämäellä.

Pieksämäen ja Jyväskylän liikkeiden lisäksi meillä on optikkoliike myös Kangasniemellä.

Jyväs-Optiikka on ollut olemassa jo 40 vuoden ajan, mutta itse olen ollut vetovastuussa yrityksestä nyt 11 vuoden ajan. Olen toiminut hetken aikaa yrittäjänä toisessakin optikkoliikkeessä, mutta tämä on nyt itselläni se varsinainen pääpiste ollut jo pitkään.

Millainen on nykyisen yrityksesi tarina?

Silloin 11 vuotta sitten optinen ala oli aikamoisessa myllerryksessä, kun itse aloitin Jyväs-Optiikan pyörittämisen. Noihin aikoihin oli juuri alkanut virrata ulkomaisia optikkoketjuja Suomeen. Koko ala muuttui tuolloin täysin erilaiseksi. Uskallankin sanoa, että startti ei ollut ruusuisin mahdollinen. Tuolloin teimme kuitenkin päätöksen, että jatkamme samalla linjalla eli emme lähde tarjoamaan asiakkaille halpapaketteja ja massatuotteita. Haluamme erottautua sillä, että meillä on hieman erikoisempia, hyvin värikkäitä tuotteita ja merkkejä, joita ei löydy juuri muualta ja erityisesti asiakaspalvelulla haluamme poiketa ketjuliikkeistä. Meille voi tulla rauhassa katsomaan ja kokeilemaan tuotteita.

Alku oli meillä vaikea, kuten osasimme tuolloin jo ennakoidakin. Sieltä kuitenkin lähdimme kiipeämään ylöspäin ja nyt viime vuosi oli selvästi paras, mitä minun aikanani Jyväs-Optiikalla on ollut. Tämäkin vuosi näyttää nyt näin vuoden loppusuoralla erittäin hyvältä.

Sanna Luosman tuli optikoksi tähän avukseni vuonna 2009. Edellinen työntekijämme oli meillä liikkeessä myyjänä, mutta on selvästi omaa työtaakkaa keventänyt, kun on toinenkin optikko nyt yrityksessä. Aiemmin olin siis itse yrityksen ainoa optikko.

Lähitulevaisuudessa tulee todennäköisesti tapahtumaan paljonkin. Toimimme sote-alalla, joten se myllerrys on meilläkin edessä, kunhan ensin selviää, että millainen myllerrys on ylipäätään tulossa. Olemme käyneet varsin tiuhaan erilaisissa koulutuksissa ja info-tilaisuuksissa, mutta kokonaiskuva ei varsinkaan optikoiden osalta ole vielä selvä. Toinen iso muutos lähitulevaisuudessa on se, että liitymme Kanta-palveluun. Investointeja joudumme jonkin verran siis lähivuosina tekemään. Noin muuten perusideamme Jyväs-Optiikalla tulee pysymään kuitenkin samana.

Mitä yrittäjyys on sinulle opettanut?

Ainakin sellaista nöyryyttä. Pitää ymmärtää, että on vastuussa myös muista ihmisistä, eikä pelkästään itsestään. On kyettävä takaamaan toimeentulo omille työntekijöille ja siinä sivussa myös itselle.

Ahkeruutta. On oltava ahkera, jos haluaa, että yritys ylipäätään pysyy toimintakykyisenä.

Luottamusta. On kyettävä luottamaan omiin työntekijöihin. Meillä on ihan uskomaton tiimi tällä hetkellä ja en voi kylliksi Sannaa kehua. En yksinkertaisesti pärjäisi täällä ilman Sannaa.

Keski-Suomen Yrittäjät täyttää 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Itse pyrin aina hyödyntämään mahdollisimman paljon paikallisten yrittäjien palveluja ja toivoisin, että muutkin ajattelisivat näin. Tuetaan toisiamme ja käytetään toistemme palveluita, siitä hyödymme lopulta kaikki.

Tutustu yritykseen tarkemmin osoitteessa www.jyvasoptiikka.fi.


Aiheeseen liittyvää