Noora Mäkiaho

#KSY80 - 57. Matka Mäkelä Oy

Kuka olet ja mikä on yrityksesi nimi?

Olen Noora Mäkiaho ja yrityksen nimi on Matka Mäkelä Oy. Lisäkseni yrityksessä vaikuttavat toimitusjohtaja Matti Mäkelä ja niin ikään osakkaana on myös Nelli Oksanen.

Millainen yrittäjä olet?

Olen sellainen ajatuksia herättävä ja herkästi sanon oman mielipiteeni. Olen myös monessa mukana eli sanoisin, että aktiivinen.

Olen myös varsin kyseenalaistava. Kyseenalaistan vanhoja toimintatapoja ja käytäntöjä. Jos näin on aina tehty, niin onko se todella hyvä tapa toimia? Tietenkään en aja muutosta vain muutoksen takia, vaan pyrimme myös säilyttämään toimivat toimintamallit.

Millainen oli ensimmäinen kosketuksesi yrittäjyyteen?

Matka Mäkelä on vanha perheyritys, niin oikeastaan ihan pienestä pitäen olen ollut mukana yrityksen toiminnassa aina jollain tapaa. On myös päässyt läheltä seuraamaan omien vanhempien toimintaa yrityksessä ja heistä kumpuavaa yrittämisen iloa.

Nyt olen virallisesti ollut töissä yrityksessä vuodesta 2009 ja vuodesta 2015 alkaen yrittäjänä. Siellä hallilla olen kuitenkin ihan pienestä pitäen ollut mukana.

Palkkatöissä olen ollut muuallakin, mutta Matka Mäkelä on ainoa firma, jossa olen ollut yrittäjänä.

Millainen on nykyisen yrityksesi tarina?

Matka Mäkelä on perustettu vuonna 1937 Myllymäellä oman vaarini vanhempien toimesta. Vaari jatkoi vanhempiensa yritystä ja hänen veljensäkin oli yrityksessä jonkin aikaa mukana. Vuosien mittaan yritys siirtyi lopulta myös Keuruulle. Vaarini jälkeen yrityksestä vetovastuun ottivat äitini ja hänen kaksi veljeään.

Matka Mäkelän konseptiin on aina kuulunut tilausajot, jonkin verran linjaliikennettä ja matkatoimistotoimintaa. Vuonna 2009 tulin itse kesäksi Keuruulle ajatuksella, että ostan halvalla kämpän, remontoin sen, myyn voitolla ja lähden voitoilla Hondurasiin sukellusoppaaksi. Lopputulema oli, että samana iltana, kun muutin Keuruulle, tapasin tulevan mieheni ja edelleen nyt vuonna 2018 olen täällä Keuruulla. Haave sukellusoppaan työstä sai jäädä. 

Tuolloin 2009 aloitin myös yrityksessä töissä. Samaan aikaan alkoi kypsyä ajatus siitä, että tähänhän olisi varsin kiva jäädä pidemmäksikin aikaa. Meitä ei koskaan ole painostettu millään tapaa, että meidän tulisi jäädä yritykseen töihin tai jatkaa yrityksen toimintaa. Aina on sanottu, että yritykseen pääsee töihin, jos haluamme tulla, mutta samaan aikaan korostettu, että maailma on avoin ja tehkää, mitä haluatte. Nyt meitä on kolme jatkajaa omasta perheestä yrityksen piirissä.

Sukupolvenvaihdosprosessi on aina iso muutos organisaatiossa. Vaikka siihen miten koittaa varautua, niin aina siinä on oma säätönsä. Viime vuosia meillä on ehkä hieman leimannut sukupolvenvaihdoksen mukanaan tuomat haasteet. Tulee osata yhdessä ammentaa yrityksen historiasta kaikki oleellinen oppi ja samaan aikaan osata katsoa samaan suuntaan tulevaisuudessa. On löydettävä yhteinen visio.

Meidän alamme on ollut myös kovassa murroksessa. Pidän itse erittäin positiivisena sitä, että kilpailu on avautunut ja toiminta on ylipäätään kehittynyt varsin paljon.

Olemme yrityksenä laajentaneet viime vuosina Jyväskylään, mitä olemme pohtineet viimeiset 80 vuotta. Pyrimme tulevaisuudessa myös olemaan mahdollisimman innovatiivisia. Milloin esimerkiksi robottibussit tulevat ajankohtaiseksi? On kyettävä avaamaan silmät mahdollisuuksille, joita löytyy läheltä ja kaukaa. Esimerkiksi lähimatkailu on ollut erittäin kovassa kasvussa viime vuosina. 100 kilometriä Keuruulta, mihin suuntaan tahansa, on löydettävissä upeita matkailukohteita.

Mitä yrittäjyys on sinulle opettanut?

Yrittäjyys on opettanut sen, että koska meitä on monta päättäjää yrityksessä, niin ei voi aina itse päättää kaikesta. On oppinut ottamaan muiden ajatuksia huomioon ja kuuntelemaan. Lisäksi myös sellainen läsnäolo asiakkaan suuntaan on ollut selkeä oppi. Asiakas osaa kertoa parhaiten, mitä hän meiltä yrityksenä toivoo.

Keski-Suomen Yrittäjät täyttää 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Yhteistyössä on voimaa! Ei tarvitse ajatella niin, että jos naapuri saa 50€, niin itse on pakko saada 60€. Jos joku toinen saa jotain, se ei ole minulta pois. Meidän tulisi nähdä yhteistyömahdollisuuksia omien "kilpailijoiden" kanssa. Puhalletaan yhteen hiileen.

Tutustu yritykseen tarkemmin osoitteessa www.matkamakela.fi.


Aiheeseen liittyvää