Huynh Nhu Karjalainen

#KSY80 - 50. Karjalaisen Kotileipomo

Kuka olet ja mikä on yrityksesi nimi?

Olen Huynh Nhu Karjalainen ja yrityksen nimi on Karjalaisen Kotileipomo.

Millainen yrittäjä olet?

Kova yrittämään eli ahkera ja sitkeä.

Millainen oli ensimmäinen kosketuksesi yrittäjyyteen?

Vuoden 2001 helmikuussa perustin Kotileipomo Karjalaisen täällä Suomessa. Ensimmäiset kosketukset yrittäjyyteen tulivat kuitenkin jo pienenä Vietnamissa, kun isä toimi kauppiaana.

Lisäksi toimin kala- ja katkarapukauppiaana nuorempana Vietnamissa. Valitettavasti nykyään Vietnamissa vesistöt ovat niin huonossa kunnossa, että kannat ovat pudonneet tai jopa hävinneet kokonaan.

Millainen on nykyisen yrityksesi tarina?

Vuosien varrelle mahtuu vaikka ja mitä. Aloitin varsin pienestä, maatilan yhteyteen perustin kotileipomon alunperin.

Vuonna 2010 muutimme näihin uusiin, isompiin tiloihin. Samalla myös uusimme tuotantopuolta. Hankimme uusia laitteita ja veimme toiminnan kaikin puolin isompaan mittakaavaan. Uusien tilojen myötä myös mahdollisuudet ovat kasvaneet. Olemme esimerkiksi pystyneet laajentamaan tuotevalikoimaamme selvästi.

Myymme kaikki tuotteemme itse Keski-Suomen kaupunkien ja kuntien toreilla. Myyntipisteitämme löytyy muun muassa Jyväskylän Palokasta, Laukaasta, Suolahdesta, Äänekoskelta, Uuraiselta, Saarijärveltä, Kannonkoskelta, Viitasaarelta, Karstulasta ja Kyyjärveltä. Melkein voi sanoa, että koko Keski-Suomesta, mutta ei aivan. Valmistamme kaikki tuotteet täällä Kannonkoskella, pakkaamme ne pakettiautoihin ja menemme myymään eri paikkakunnille. Hieman tuotteesta riippuen valmistus tapahtuu joko iltaisin tai aamuisin. Esimerkiksi kuivakakut voidaan valmistaa jo edellisenä iltana, mutta rieskat, pullat ja piirakat valmistamme samana aamuna, kuin ne myydään.

Tällä hetkellä meillä on vakinaisesti kaksi kuljetusautoa käytössä, välillä jopa kolme. Itse pyrin olemaan mahdollisimman paljon myymässä eri paikkakunnilla. Leipomo henkilöityy niin vahvasti minuun, että asiakkaat haluavat tulla juttelemaan samalla, kun ostavat haluamansa tuotteet. Kaiken kaikkiaan työllistämme tällä hetkellä itseni lisäksi neljä henkilöä.

Mitä yrittäjyys on sinulle opettanut?

Ihan kauheasti! On myös sanottava, että suomalaisessa ja vietnamilaisessa yrityskulttuurissa on varsin paljon eroja. Vietnamissa perustetaan yritys ja aletaan tehdä töitä, Suomessa yrittäjyyteen liittyy huomattavasti enemmän byrokratiaa.

Vietnamista opin ammattitaidon tälle omalle alalleni ja taidon maistaa ruokaa, niin kuin sen nykyisin osaan. Suomessa olen taas oppinut yrittäjyydestä ja yrityksen pyörittämisestä huomattavan paljon lisää.

Opin jo pienenä Vietnamissa, että täytyy olla rehellinen, luottaa itsensä, eikä saa luovuttaa. Näitä olen noudattanut tähän päivään asti.

Keski-Suomen Yrittäjät täyttää 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Luottakaa itseenne ja uskokaa siihen, mitä teette!


Aiheeseen liittyvää