IMG_3628.jpg

#KSY80 - 5. Printek Oy

Kirsti ja Tapani Paasu

Kuka olet ja mikä on yrityksesi nimi?

Kirsti Paasu, Keuruskopio Oy, toimii markkinointinimillään Printek ja KirjaKeuruu.

Millainen yrittäjä olet? Kuvaile itseäsi kolmella lauseella.

Yrittäjänä olen innostuva, kasvuhaluinen ja jossain määrin "hitaasti mutta varmasti" etenevä. Työyhteisöstä huoltapitävä yrittäjä, joka tekee töitä yrityksen eteen ja pitää asiakasta tärkeimpänä yhteistyökumppanina.

Millainen oli ensimmäinen kosketuksesi yrittäjyyteen?

Yrittäjyyteen kasvoin maatalon tyttärenä, jo lapsena opeteltiin arvostamaan työntekoa. Seurusteluaikana tulevan mieheni Tapani Paasun kanssa pyöritimme paikallista jalkapalloseuraa yli 20 vuotta yhdessä ja siinä samalla tutustuin varsinaisesti yrittäjyyteen. Tutustuin paikallisiin yrityksiin ja yrittäjiin, josta kipinä oman yrityksen perustamiseen syttyi. 

Millainen on nykyisen yrityksesi tarina?

Tarina alkoi vuonna 1994 noin puolenvuoden harkinnan jälkeen, kun sanoin itseni irti Keuruun kaupungin rakennuspiirtäjän virasta. Tähän päätökseen vaikutti todella isosti mieheni Tapani, joka kannusti lähtemään yrittäjäksi. Kävin tuona aikana myös yrittäjäkurssin iltakouluna. Ajatuksena oli työllistää itseni ja perustin Toimisto- ja kopiopalvelu Keuruskopion. Sain vuokrattua pienen 45m2 tilan keuruulaisen KeurusFoton tiloista ja yrittäjäpariskunta Hannu ja Pirjo Nelimarkka olivatkin opettajinani alkuaikoina. Heiltä sain paljon vinkkejä yrittäjyyteen. Yritys otettiin Keuruulla hyvin vastaan, koska kopio- ja tulostuspalvelulle ei ollut kilpailua paikkakunnalla. Lisäksi talouslama, joka oli vaivannut 90-luvun alussa alkoi taittumaan ja talous alkoi nousta, joka näkyi yritysten haluna painaa mainoksia ja esitteitä.

Vuonna 1995 työharjoitteluun tuli opiskelija, joka toi mahdollisuuden töiden lisäämiseen ja kyseinen opiskelija on meillä töissä vielä tänäkin päivänä. Toki ensimmäisen työntekijän palkkaaminen oli ISO askel, mutta kasvun kannalta olennaisen tärkeä. Pian tila alkoi käymään pieneksi ja löysimme edullisen liikehuoneiston jossa oli 10 x enemmän tilaa, joka myös kauhistutti kyllä aluksi - velka hirviti, kun konekanta kasvoi digitaalisiin painokoneisiin. Puolisoni siirtyi vuonna 1997 26 vuoden työuran tehneenä Otavalta meidän pieneen yritykseen ja tästä alkoi uusi aikakausi yrityksen kehityksessä. Nyt graafinen tuotantomme alkoi saada jatkuvaa tilauskantaa ja painosmäärät kasvoivat. Myynnissä toimi nyt minun lisäkseni myös Tapani ja kouluttamalla työntekijämme, hänen pääsääntöinen tehtävänsä tarkentui suunnittelupuolelle.

Seuraavan 10 vuoden aikana palkkasimme viisi työntekijää lisää. Vuonna 2001 perustimme osakeyhtiön Keuruskopio Oy ja 2004 perustimme kirjakaupan, joka toimi markkinointinimellä KirjaKeuruu. Kirjakauppa oli luonteva lisä, koska päätuotantomme olivat kirjat. Omakustanteet ovat olleet meille yksi iso osa kirjojen tuotannossa ja luonnollisesti pystyimme näille kirjoille tarjoamaan myös markkinointikanavan kirjakaupassamme. Vuonna 2011 myös Postin myyntipiste siirtyi meille, kun Postin oma toimipiste Keuruulla loppui. Postin tuoma logistiikka on meille vahva etu. Voimme tarjota omille asiakkaillemme näitä palveluja helpottamaan painoksien saamista loppuasiakkaille.

Vuonna 2013 siirryimme digitekniikassa askeleen vahvempaan ja järeämpään painotekniikkaan ja hankimme sen hetken digitekniikaltaan huippua olevan koneen nimeltä iGen 4, joka investoinniltaan oli jo askeleen riskimpään suuntaan. Samalla konetoimittaja kuitenkin vaati ja avusti ensimmäisen myyntimiehemme palkaamisessa, joka nosti myös yrityksemme imagon digipainomarkkinoilla astetta ylemmäksi. Samalla painopuolemme siirtyi Otavan kirjakylään ja vuokrasimme tilat Otavan Kirjapainolta.

Vuonna 2015 pääsymme KasvuOpen-finalistiksi toi meille asiantuntijoiden innoittamana uuden nimen Printek, jonka saama vastaanotto on ollut markkinoilla voimakkaan positiivinen. Vuonna 2017 painokoneemme vaihtui iGen5-koneeseen, jossa Suomen ensimäisenä otettiin käyttöön kirkas lisäväri lakkaefektin painamisen suoraan painotuotteeseen.

Tällä hetkellä olemme vahva osaaja graafisella alalla niin suunnittelu- kuin painopuolella, työntekijöitä meillä on yhdeksän. Kokemuksemme ja vahvat verkostomme luovat ainutlaatuisen yhdistelmän suomalaista osaamista, jossa voimme tarjota asiakkaillemme kaiken graafisen alan palvelun saman katon alta vaivattomasti, ympäristöä ajatellen - olivat painokset pieniä tai isoja. 

Mitä yrittäjyys on sinulle opettanut?

Yrittäjyys on tuonut vahvaa tahtoa toteuttaa asioita ja periksiantamatonta sisua. Olemme vahvasti jalat-maassa-toimiva perheyritys ja nähneet niin kasvuvuodet kuin tiukan talouden riskillä menneet vuodetkin. On oppinut arvostamaan PK -yrittäjyyttä ja yrittäjiä aivan toisessa valossa. Yrittäjyys on opettanut myös sen, että myös yrittäjän on pidettävä itsestään huolta, jotta hyvinvointia voi tarjota myös työntekijöille. Yrittäjyys on elämäntapa, jossa perheen tuella on suuri merkitys.

Keski-Suomen Yrittäjät täyttää 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Me olemme vahva osaajien porukka. Arvostakaamme sitä, mitä teemme, sillä ilman yrittäjyyttä Suomi ei pärjää. Onnea meille kaikille, onnea Keski-Suomen Yrittäjille!

Tutustu yritykseen tarkemmin osoitteessa www.printek.fi


Aiheeseen liittyvää