Finn-Savotta

#KSY80 - 47. Finn-Savotta Oy

Kuka olet ja mikä on yrityksesi nimi?

Olen Elmo Valkeinen ja kyseessä on Finn-Savotta Oy.

Millainen yrittäjä olet?

Vaikea kysymys. Miellän ensinnäkin itseni enemmän yrittäjäksi kuin toimitusjohtajaksi. 

Yrittäjänä haluan olla tietenkin mahdollisimman hyvä. 

Millainen oli ensimmäinen kosketuksesi yrittäjyyteen?

Olen kasvanut tehtaan varjossa. Finn-Savotta on perheyritys ja meidän kotitalo on siinä 500 metriä tehtaalta. Ihan jo alkumetreiltä voi sanoa, että on ollut tekemisissä yrittäjyyden kanssa.

Haluaisin sanoa, että aloitin virallisesti töissä yrityksessä 2009, mutta en suoraan sanottuna ole aivan varma. Kaikki kesät ja lomat siellä on kuitenkin tullut touhuttua ihan pienestä pitäen.

Toimitusjohtajaksi siirryin noin kaksi ja puoli vuotta sitten. Osakkaana olen ollut jo hieman pidempään. Tällä hetkellä meitä on omistajina itseni lisäksi veljeni Julius Valkeinen sekä yrityksen tuotantopäällikkönä toimiva Jussi Lahtinen.

Millainen on nykyisen yrityksesi tarina?

Ihan alunperin homma on lähtenyt käyntiin vuonna 1955 Pylkönmäeltä, kun mummo ja pappa perustivat Pylkönmäen Nahkatyö nimisen yrityksen. Pylkönmäen Nahkatyö valmisti nahkarukkasia ja -reppuja metsätyömiehille. Alunperin yritys pyöri omakotitalon ullakolta, mutta kun työntekijöitä tuli lisää, niin tehtaan rakennus omakotitalon viereen tuli ajankohtaiseksi. 

Pikkuhiljaa homma kasvoi entisestään ja 60-luvulla saimme Suomen puolustusvoimat asiakkaaksemme, joka vaikutti vahvasti tuotevalikoimaan ja toimintaan ylipäätään. Tilanne eskaloitui siihen pisteeseen, että Pylkönmäeltä loppui työvoima, jonka vuoksi siirtyminen Karstulaan tuli ajankohtaiseksi. 70-luvun puolella asiakkaisiin liittyi Suomen Punainen Risti, joka jälleen vaikutti toimintaan varsin isosti. Koko ajan olemme kuitenkin tehneet myös perus retkeilytarvikkeita viranomaistarvikkeiden rinnalla. 

Minun aikanani olemme lähteneet nyt kasvattamaan retkeilytarvikkeiden osuutta kokonaismyynnistä selvästi. Viranomaisdiilit ovat loistavia, mutta jos niissä häviää kilpailun, niin meneekin useampi vuosi lähinnä ihmetellessä, jos ei muuta liiketoimintaa ole. Erilaisten retkeilytarvikkeiden myynti tuo ikään kuin lisää pieniä puroja meidän suuntaan ja sitä kautta syntyy vakautta liiketoiminnalle.

Muutaman vuoden päästä Finn-Savotta on parempi yritys kuin, mitä olemme nyt. Meidän tahtotila on kehittyä yrityksenä, se on se ihan ensimmäinen juttu. Seuraavien tilikausien voittojen määrät eivät ole itselle niinkään relevantteja kuin se, mihinkä käytämme ne voitot ja miten saamme niillä kehitettyä Finn-Savottaa. Sinällään mitään isoja mullistuksia ei kuitenkaan lähitulevaisuudessa ole tähän tietoon luvassa. Jatkamme valitulla tiellä ja kehitämme omaa juttuamme.

Mitä yrittäjyys on sinulle opettanut?

Sen voin sanoa, että yrittäjyys on aika stressaavaa. Sitä myöten uskoisin, että stressinsietokyvyn on ollut vähän pakkokin nousta näiden vuosien aikana. 

Hyvä työporukka on se, mikä mahdollistaa yrityksen toimivuuden. Ja meillä on ihan loistava porukka kasassa.

Keski-Suomen Yrittäjät täyttää 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Olen vielä niin nuori yrittäjä, että otan paljon mielummin terveisiä vastaan. Jaksuhali kaikille!

Tutustu yritykseen tarkemmin osoitteessa www.finn-savotta.fi.


Aiheeseen liittyvää