Hannu Tuukkanen

#KSY80 - 43. Rautakauppala Oy

Kuka olet ja mikä on yrityksesi nimi?

Hannu Tuukkanen ja Rautakauppala Oy.

Millainen yrittäjä olet?

En koe varsinaisesti olevani johtaja, olen ennemminkin tekijä. En vierasta mitään näitä rautakaupan hommia, oikeastaan päinvastoin. Yhtälailla kuljetan tavaraa tai nostelen säkkejä siinä kuin muutkin.

Rautakauppa on alana sellainen, että ratkaisemme ihmisten ongelmia. Usein ihmisillä ei ole hajuakaan siitä, mitä he meiltä tarvitsevat, vaan meidän on osattava heidän ongelmansa perusteella tarjota heille oikeita työkaluja ja tarvikkeita. Tavallinen tilanne on, että asiakas saapuu puhelimen kanssa ja näyttää sieltä kuvan työmaasta ja sen perusteella meidän tulee osata kertoa, mitä kyseinen asiakas meiltä tarvitsee.

Millainen oli ensimmäinen kosketuksesi yrittäjyyteen?

Otin vuonna 1988 sukuni kotitilan hoidettavakseni. Kotitilan ohella meillä oli Hartolassa myös Hartolan vehnämylly, jossa jauhoimme jauhoja ja toimitimme niitä muun muassa tänne Joutsaan. EU teki siinä kuitenkin tehtävänsä, eikä meillä ollut enää edellytyksiä jatkaa.

Rautakauppalassa olen ollut työntekijänä vuodesta 1997. Osakkaana olen ollut alusta alkaen ja vuosien mittaan niitä on kertynyt sitten lisää.

Millainen on nykyisen yrityksesi tarina?

Ala on mennyt viime vuosina entistä enemmän verkkoon. Meidän kilpailijoista uusimmat syntyvät lähes poikkeuksetta nettiin. Nykyään jopa isot sekatavarakaupat ovat alkaneet jossain määrin muistuttamaan rautakauppoja. Se taas on ohjannut meitä tilanteeseen, että meidän on pitänyt kehittyä asiantuntijakaupaksi. Meillä on maalinsekoituskoneet ja ennen kaikkea meiltä löytyy osaava henkilökunta. Meille saapuva asiakas saa takuuvarmasti asiantuntevaa palvelua ja osaamme auttaa häntä ongelmansa kanssa.

Alalla on alkanut myös yleistymään rinnakkaistuotteet eli samanlaista laitetta voi olla eri valmistajien tekemänä. Näissä tapauksissa meidänkin tulee olla perillä, että miten eri valmistajien tuotteet eroavat toisistaan ja toisaalta, eroavatko ne todellisuudessa vai ei.

Tulevaisuudessa meidänkin on monipuolistettava valikoimaamme ja palveluamme. Meille saattaa talvisin mummo tulla potkurin kanssa ovelle ja sanoa, että tarvitsisi uudet liukujalaksen potkuriin. Siinä tapauksessa me otamme potkurin sisään liikkeeseen, vaihdamme liukujalakset uusiin ja mummolla matka jatkuu. Paikallinen ja palveleva on oltava se meidän konsepti.

Kaikenlaiseen absurdiin on tullut myös törmättyä. Jonkin aikaa sitten kävi tapaus, missä asiakkaalla oli toisessa kädessä taskulamppu ja toisessa kädessä patterit. Ongelmana oli, ettei hän tiennyt, että sopivatko patterit taskulamppuun. Ratkaisimme ongelman niin, että laitoimme patterit paikalleen ja totesimme, että kyllä sopivat. Sinällään hauska tilanne, mutta hyvä fiilis siitä jäi siltikin, kun pystyimme asiakasta auttamaan.

Mitä yrittäjyys on sinulle opettanut?

Yrittäjyys on opettanut sen, ettei koskaan voi tietää, mitä päivä tuo tullessaan. 

On myös oppinut sietämään sellaista hektisyyttä. Vaikka miten haluaisi keskittyä johonkin asiaan, niin hyvin todennäköisesti väliin tulee jokin kiireellisempi hoidettava asia.

Keski-Suomen Yrittäjät täyttää 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Koittakaa jaksaa ja luottakaa itseenne. Ei pidä miettiä liikaa, että mitä muut omasta tekemisestä miettivät, vaan edettävä johdonmukaisesti omia päämääriä kohden.

Tutustu yritykseen tarkemmin osoitteessa www.rautakauppala.fi.


Aiheeseen liittyvää