Hannu Nuoranne

#KSY80 - 40. Multian Saha Oy

Kuka olet ja mikä on yrityksesi nimi?

Olen Hannu Nuoranne ja yrityksen nimi on Multian Saha Oy. Toimin Multian Sahan hallituksen puheenjohtajana.

Millainen yrittäjä olet?

Vaatii tietynlaista itsepäisyyttä, muidenkin kuin vaimon mielestä, että yrittäjänä pärjää. Aina pitää uskoa, että se aurinko vielä nousee entistä korkeammalle eli myös optimismia on oltava.

Meidän ala on varsinkin perinteisesti sellainen, että on menty erinäisten mankeleiden lävitse useampaan otteeseen. Se on myös tavallaan kannustanut aina hakemaan uusia ratkaisuja ja tapoja toimia.

Millainen oli ensimmäinen kosketuksesi yrittäjyyteen?

Yrittäjyys tulee itsellä ihan suoraan vanhemmilta. Yritys on perustettu vuosi ennen kuin itse olen syntynyt. Lapsuus meni vanhempien mukana kulkiessa ja jo yhdeksän vuotiaana olin ensimmäistä kertaa kesätöissä firmassa.

Yrittäjyyteen on kasvanut. Koskaan en ole oikein voinut edes laskea työvuosia, joita yrityksessä olen työskennellyt, koska varsin varhain alkoi mennä jo kaikki lomat ja viikonloput yrityksen toiminnassa.

Meitä oli viisi sisarusta, mutta jotenkin se on ollut alusta pitäen selvillä, että se olen minä, joka lähtee yritystä jatkamaan. Saattoi johtua myös omasta yli-innokuudesta.

Millainen on nykyisen yrityksesi tarina?

Multian Sahan yhtiömuodon muutos tehtiin vuonna 1981. Olin tuolloin 27-vuotias ja lähdin pian eläkkeelle siirtyvän isäni paikalle osakeyhtiön toimitusjohtajaksi. Itse toimin toimitusjohtajana vuoteen 2013, jolloin vanhin poikamme siirtyi uudeksi toimitusjohtajaksi. Tällä hetkellä toimimme jo neljännessä polvessa.

Toimialamme on varsin suhdanneherkkä. Aikoinaan sanottiin, että vaikeita vuosia tulee joka seitsemäs vuosi, mutta varsinkin 2000-luvun alussa niitä oli tiuhempaankin. Ja tällaista se on ollut kaikki 66 vuotta, jotka yritys on ollut pystyssä.

Vientivetoinen yritys olemme olleet aina. Muistan sellaisenkin vuoden, että 96% oli vientiä, kun se tällä hetkellä on sahatavarasta noin 85%. 80-luvun lopulla alkoi murros sahatavaran markkinoinnissa. Muistan aina, kuinka tuolloin vielä vähän huonolla kielitaidolla laitoin perheen autoon ja lähdimme kahden viikon reissulle Keski-Eurooppaan. Suomi oli ajautumassa lamaan ja meiltä hävisi kotimaasta kaikki asiakkaat. Oli pakko lähteä etsimään asiakkaita muualta.

Tuotantopuoli on tottakai kehittynyt myös vuosien mittaan sitä mukaan, kun tekniikka on kehittynyt. Olemme vuosien aikana myös erikoistuneet erikoistavaroiden tekoon jalostukseen, kalustukseen ja niin edelleen.

Mitä yrittäjyys on sinulle opettanut?

Pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä ja on ollut myös pakko uskoa yhteistyökumppaneihin, koska itse ei voi kaikkea tehdä.

Keski-Suomen Yrittäjät täyttää 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Erityisesti toivoisin sitä, että yrittäjät näkisivät tärkeänä, että meillä on toimiva ja voimakas yrittäjäjärjestö. Aina ei pidä ajatella, että saako itse jostain asiasta etua, vaan tulisi ajatella laajemmin. On tärkeää, että saamme yhdessä yrittäjien ääntä kuuluviin.

Tustu yritykseen tarkemmin osoitteessa www.multian.fi


Aiheeseen liittyvää