Viitasaaren Kirjakauppa

#KSY80 - 4. Viitasaaren kirjakauppa

Kuka olet ja mikä on yrityksesi nimi?

Mervi RihtoViitasaaren kirjakauppa.

Mervi Rihto

Millainen yrittäjä olet? Kuvaile itseäsi kolmella lauseella.

Olen edelleen innostunut alastani ja valmis kehittämään sitä tässä muutosten ajassa niin yritys- kuin ketjutasollakin (KIPAkirjakaupat). En ole pelkästään yksin puurtaja vaan mielelläni verkostoidun muiden yrittäjien kanssa. Lisäksi haluan olla mukana siinä toiminnassa, jolla pidetään yllä ja kehitetään paikkakunnan elinvoimaa ja vetovoimaa.

Millainen oli ensimmäinen kosketuksesi yrittäjyyteen?

Toimiessani 80- ja 90-luvuilla virkamiehenä, kosketukseni yittäjyyteen oli lähes olematonta. Tuolloin kuitenkin sain luotua sellaisia, paikallisia verkostoja, jotka osaltaan helpottivat alkuun pääsyä. Lisäksi niistä on ollut hyötyä toimiessani yrittäjänä kirjakauppiaana.

Millainen on nykyisen yrityksesi tarina?

Yritys on perustettu vuonna 1993. Päätöksen yrittäjäksi ryhtymisestä tein juhannuksena 1993, kun kirjakauppa Viitasaarella oli sinä keväänä mennyt edellisen omistajasuvun kolmannelta sukupolvelta konkursiin. 

Heinäkuussa tehtiin siistimisremonttia ja koulun alkua edeltävänä iltana saatiin tavarat paikoilleen ja aloitetiin opettelemaan yrittäjyyttä. Jälkeenpäin ajatellen vähän hirvittää, miten rohkeasti yrittäjyyteen uskalsin lähteä.

Muutama vuosi olimme niin sanotusti villinä kauppana, mutta pian liityimme KIPA-kirjakauppaketjuun, joka muodostuu maaseutupaikkakunnilla sijaitsevista kirjakaupoista. 

Pian huomasin olevani ketjun hallinnon sisällä useassa roolissa sekä alan etujärjestön, kirjakauppaliiton hallituksessa. Ketju toimii osuuskuntana, jonka kauppiaat omistavat ja tekeveät keskeiset päätökset. Toiminta ketjussa ja alan päätöselimissä on antanut näköalapaikan ja helpottanut myös oman yrityksen toimintaa ja kehittymistä. Ketjusta saatu hyöty kauppiaille on lähinnä yhteisostot ja -markkinointi. 

Yrityksen toiminta-aikana pääpiirteet ovat pysyneet samana, mutta sisältöä on kehitetty ajan vaatimusten mukaisesti.

Mitä yrittäjyys on sinulle opettanut?

Sanonta: "On juostava pysyäkseen paikallaan" kuvaa mielestäni hyvin ja positiivisestikin yrittäjyyttä. On oltava halukas oppimaan uusia asioita, mutta osattava seuloa kuitenkin kaikesta tarjonnasta ne oikeat, oman yrityksen kannalta tärkeät asiat. Lisäksi yrittäjyys on opettanut sinnikkyyttä, työhön sitoutumista ja jopa epävarmuuden sietokykyä.

Keski-Suomen Yrittäjät täyttää 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Onnea Keski-Suomen Yrittäjille 80 vuoden taipaleesta!

On erityisen hienoa olla yrittäjänä sellaisessa maakunnasssa, joka on noussut elinvoimaiseksi. Toivottavasti tulevaisuudessa kehitys johtaa siihen, että myös maakunnan reuna-alueilla riittää elinvoimaa ja edellytyksiä kannattavalle yritystoiminnalle.

Tutustu yritykseen tarkemmin osoitteessa www.kipa.fi/viitasaari/


Aiheeseen liittyvää