Grilli 21

#KSY80 - 24. Grilli 21 Oy

Keitä olette ja mikä on yrityksenne nimi?

Markku Mäkinen ja Grilli 21 Oy.

Päivi Mäkinen, Grilli 21. nykyinen työntekijä, entinen yrittäjä ja tuon Markun äiti.

Millaisia yrittäjiä olette?

Markusta voi ainakin sanoa, että hän on kasvanut yrittäjyyteen. Viiden vanhasta on kulkenut mukanani, kun itse aloin yrittäjäksi. Olemme vähän kuin perinteinen italialainen perhe, koko suku on ollut tässä jollain tapaa jossain vaiheessa mukana, Päivi Mäkinen kertoo.

Kolmannessa polvessa olemme jo yrittäjiä. Oma vaimokin on mukana yrityksessä ja 10-vuotias tyttäremmekin jo joitain kuormia on ollut mukana purkamassa. Aiemmin tosiaan omat tädit ovat olleet myös mukana ja isovanhemmilla oli aikoinaan omia grillejä, Markku Mäkinen jatkaa.

Millaisia olivat ensimmäiset kosketuksenne yrittäjyyteen?

Mieheni Kari Mäkisen äiti piti aikanaan grilliä Jyväskylässä. Aloimme mieheni kanssa seurustella Viitaniemen keskikoulun toiseksi viimeisellä luokalla ja heti ensimmäisellä anoppilavierailulla Karin äiti Margit Mäkinen tokaisi, että olisi töitä tarjolla, jos kiinnostaa. Ja kyllähän se kiinnosti. Seitsemän vuotta toimin ensin grillityöntekijänä ja sen jälkeen hyppäsin itse vetämään grilliä, Päivi Mäkinen kertoo.

Omat ensimmäiset muistoni yrittäjyydestä ovat, kun pyörin vanhempieni mukana tukussa. Koskaan en ole ollut päiväkodissa, vaan aina vanhempieni mukana esimerkiksi Mäki-Matin eineskeittiöllä. Katselin, kun he väänsivät pihvejä ja välillä kävin leikkimässä perhepäiväpuistossa. Suvussa on myös muun muassa kalakauppiaita, niin välillä pyörin heidänkin jaloissaan päivisin, jos vanhemmillani oli kiire, Markku Mäkinen kertoo.

Millainen on nykyisen yrityksenne tarina?

Itse aloin alunperin pitää Puistokadun grilliä. Siihen aikaan oli muotia, että yritysten nimissä oli jokin numero mukana. Puistokadun grilli sattuu sijaitsemaan osoitteessa Puistokatu 21 ja siitä otimme grillille nimen Grilli 21. Pikkuhiljaa siitä vuosien mittaan alkoi sitten nämä muutkin grillit siirtyä meidän nimiimme, kun anoppi esimerkiksi jäi eläkkeelle. Lounaispuiston Grilli 21 on viimeisin näistä kolmesta grillistä, joka meille on tullut. Siitäkin on tosin jo 18 vuotta, Päivi Mäkinen kertoo.

Puistokadun Grilli 21 on rakennettu vuonna 1970. Nykyäänhän asiakkailta tulee paljon palautetta siitä, miten se grilli on niin tyylikkään retro. Kuitenkin tuolloin, kun se siihen pystytettiin, rakennuksen mallin nimi oli Futuro CF10, Markku Mäkinen naurahtaa.

Grillejähän on Jyväskylän katukuvassa on ollut vaikka ja kuinka vuosien mittaan. Jossain vaiheessa Jyväskylän kaupungilla oli valitettava tarve purkaa näitä pieniä grillikoppeja eri puolilta kaupunkia. Nykyisin tilanne on onneksi toisin, Markku Mäkinen jatkaa.

Grillin pitäminen on vähän sellaista oravan hommaa. Kesällä ja viikonloppuisin tehdään kaikki työ ja niillä koitetaan sitten pärjätä talven yli. Perjantai- ja lauantaiyöt klo 02.00 - 05.00 välisenä aikana on tämän liiketoiminnan ruuhka-ajat, mutta alkuviikko onkin sitten yleensä aina hiljaisempaa, Päivi Mäkinen jatkaa.

Mitä yrittäjyys on teille opettanut?

Yrittäjyys on opettanut minulle oikeastaan ihan kaiken. Koulusta ei hirveästi jäänyt käteen, mutta kun on ihan pienestä pitäen ollut tässä mukana, niin täältä se oppikin on ammennettu. Pitkäjänteisyyttä ja ennakointia tottakai myöskin. Henkilökunta on äärimmäisen tärkeä tekijä yrittäjyydessä. Kun löytää hyvän työntekijän, niin suosittelen lämpimästi pitämään hänestä kiinni, Markku Mäkinen kertoo.

Keski-Suomen Yrittäjät täyttää 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Eteenpäin vaan. Yrittäminen on kovaa, mutta antoisaa työtä. Onneksi meitä yrittäjiä edelleen on! Ja on myös lähetettävä paljon terveisiä kotijoukoille. Harva yrittäjä jaksaisi puurtaa ilman perheen tukea, Markku ja Päivi Mäkinen päättävät.

Tustu yritykseen tarkemmin osoitteessa www.grilli21.fi


Aiheeseen liittyvää