Ari-Pekka Paasonen

#KSY80 - 19. Soitinpaja Jasesoi

Kuka olet ja mikä on yrityksesi nimi?

Olen Ari-Pekka Paasonen ja firman nimi on Soitinpaja Jasesoi.

Millainen yrittäjä olet? 

Olen hyvin työorientoitunut. Minulle on erittäin tärkeää, että työnjälki on aivan viimeisen päälle ja samalla myös asiakaspalvelun tulee olla aivan huippuluokkaa. 

Millainen oli ensimmäinen kosketuksesi yrittäjyyteen?

Ensimmäinen kosketukseni yrittäjyyteen oli yrittäjäkurssi, jonka kävin samaan aikaan, kun perustin Soitinpaja Jasesoin. Siinä ikään kuin oppi tehdessä ja kaikki mahdollinen tuli hyvinkin uutena eteen.

Sitä ennen ei oikeastaan kosketusta yrittäjyyteen ole juuri ollut. Perheessä ei kukaan ole toiminut aiemmin yrittäjänä, eikä myöskään aivan lähipiiristä löydy juurikaan yrittäjiä. 

Millainen on nykyisen yrityksesi tarina?

Jasesoi on perustettu vuonna 1994 silloisen opiskelukaverini Jukka Melametsän kanssa. Vuokrasimme nämä tilat jo vuonna 1993, menimme yrittäjäkurssille ja 1994 helmikuussa laitoimme Jasesoin pystyyn. Jukka oli mukana Jasesoin toiminnassa noin vuoden verran.

Hyvin pitkälti tyhjästä lähdimme rakentamaan Jasesoin toimintaa. Asiakaskuntaa ei entuudestaan ollut ja hyvin pienillä marginaaleilla yritystä pyöritimme alkuvaiheessa. Pikkuhiljaa sana alkoi työstämme kiiriä ja asiakkaitakin sitä myöten ilmaantua.

Varsin pian kävi selväksi, että tässä on liikaa työtä yhden miehen pyöritettäväksi. Tällä hetkellä Jasesoi työllistää itseni lisäksi kaksi henkilöä. Lisäksi myös harjoittelijoita on vuosien saatossa ollut useita. Suomessa on tasan yksi koulu, Ikaalisten soitinrakennuskoulu, josta on käytännössä koko ajan minulla täällä yksi harjoittelija hakemassa oppia. Itse kävin myös kyseisen koulun 1990-luvun alussa, joten kontaktit siihen suuntaan ovat varsin suorat.

Jasesoi on myös laajentunut tässä vuosien saatossa. Alunperin toimimme vain tässä yhdessä huoneessa, mutta tällä hetkellä soitinpaja on vallannut koko Rajakatu 30 kellarin. Tarpeen mukaan on hankittu lisää tilaa ja eri huoneilla on erilaisia käyttötarkoituksia.

Sinällään Jasesoin toiminta on kuitenkin kaikki nämä vuodet keskittnyt hyvin pitkälti samaan asiaan eli näppäiltävien kielisoitinten huoltoon ja rakennukseen. Kitarat ovat selkeä pääsoitin, mitä meillä tehdään ja huolletaan. Näen tämän alan niin, että koska kyseessä on erittäin yksityiskohtaista taitoa vaativa käsityöala, niin ei ole oikein mieltäkään lähteä laajentamaan soitinpajan skaalaa muihin soittimiin, koska silloin olisi vaarana, että sen oman ydinosaamisen taso alkaisi laskea. Ala vaatii myös jatkuvaa kehittymistä. Olen nyt 25 vuotta tämän alan ja näiden soitinten parissa työskennellyt ja uskallan sanoa, että olen päässyt hyvään alkuun tällä opintiellä.

Tulevaisuus tuo tullessaan mahdollisesti lisää vientiä ulkomaille. Saksa on selvästi alkanut heräämään. Olen käynyt siellä muutamilla messuilla ja nyt viimeisinkin kitara lähti juuri siihen suuntaan.

Mitä yrittäjyys on sinulle opettanut?

Pitkäjänteisyyttä. Kitaran rakentaminen on pitkä projekti, jonka kanssa ei voi hätäillä missään olosuhteissa. Ihmisten kohtaaminen ja asiakaspalvelutaidot tottakai kehittyvät myös jatkuvasti päivittäin työtä tekemällä.

Lupasin itselleni silloin 25 vuotta sitten, että joka päivä pitää opetella vähintään yksi uusi, omaan ammattiin liittyvä asia ja tähän asti tuo lupaus on kyllä pitänyt.

Keski-Suomen Yrittäjät täyttää 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Haluan ensinnäkin onnitella Keski-Suomen Yrittäjiä pyöreistä vuosista.

Yrittäjyys on nykypäivänä varsin haastava laji, joten toivon kaikille sellaista eteenpäin vievää intoa ja tsemppiä!

Tustu yritykseen tarkemmin osoitteessa www.jasesoi.fi


Aiheeseen liittyvää