Tarja Hedman

#KSY80 - 15. Posliini-Pirtti Oy

Kuka olet ja mikä on yrityksesi nimi?

Tarja Hedman ja Posliini-Pirtti Oy.

Millainen yrittäjä olet? Kuvaile itseäsi kolmella lauseella.

Toimelias, innostava ja monipuolinen.

Millainen oli ensimmäinen kosketuksesi yrittäjyyteen?

Aluksi kiersin erilaisia tapahtumia ja markkinoita, joissa myin omia posliinitöitäni. Vuonna 1990 päätin perustaa oman yrityksen. Siinä vaiheessa opetin jo myös posliininmaalausta ammattimaisesti, jonka puitteissa hain jatkuvasti tuotteita ja tarvikkeita Helsingistä ja Tampereelta. Oli ikään kuin loogista perustaa oma yritys, jolloin sain tilattua tarvikkeet suoraan omiin tiloihin Keski-Suomeen. Ei ollut mitään järkeä itse kuljettaa jatkuvasti posliiniesineitä yli sadalle oppilaalle maalattavaksi eri puolelta Suomea. 

Millainen on nykyisen yrityksesi tarina?

Posliini-Pirtti lähti alunperin ihan pienestä liikenteeseen. 1984 aloitin tekemään Korpilahdella omakotitalon takkahuoneessa posliinitöitä. Siitä parin vuoden päästä rakensimme isomman omakotitalon, johon rakensimme ihan tilat posliininmaalausta ja kurssien pitoa varten. Kotoa käsin pyöritin Posliini-Pirttiä kaiken kaikkiaan 17 vuotta. 

Siinä vuosien varrella kävi kuitenkin ilmi, että oma yksityiselämä alkaa kärsiä siitä, kun jatkuvasti käy asiakkaita ja kurssitettavia omassa kodissa. Syntyi päätös muuttaa tilat Jyväskylään. Jyväskylässä Posliini-Pirtti toimi Vapaudenkadulla vuosina 1999 - 2016. Jyväskylässäkin tuli oltua kaiken kaikkian siis 17 vuotta.

Kivijalkaliikkeessä päivystäminen alkoi kuitenkin pidemmän päälle tympiä ja kaipasin muutosta Posliini-Pirtin toimintaan. 2016 muutin tänne Muurameen uusiin, isompiin tiloihin. Eihän täällä niinkään asiakkaita käy, mutta täällä saan itse tehtyä huomattavasti enemmän posliinimaalauksia. Pääsee pitkästä aikaa taas toteuttamaan itseään. Tällä hetkellä liiketoiminta muodostuu hyvin pitkälti tilaustöistä ja opetustöistä. Liikevaihto pieneni muuton myötä selvästi, mutta toisaalta kulurakennekin on huomattavasti pienempi täällä Muuramessa ollessa, kuin Jyväskylän keskustassa. Jää myös itselle paljon enemmän aikaa.

Verkkokauppa on tällä hetkellä myös erittäin oleellinen osa toimintaa. Suurimmat asiakkaat ovat ympäri Suomea, niin fyysisen kivijalkamyymälän pito keskustassa ei ollut oikeastaan oleellista toiminnan kannalta.

Mitä yrittäjyys on sinulle opettanut?

Yrittäjyys on opettanut miettimään yhteiskunnallisia asioita. Yrittäjä on monessa asiassa varsin heikoilla. Itse olin leikkauksessa, jonka jälkeen lääkäri sanoi, etten saisi kävellä kolmeen viikkoon. Soitin sitten äkkiä Viroon, että älkää nyt ihmeessä tulko tänne Suomeen posliininmaalauskurssille, kun en saa kävellä. Olivat kuitenkin jo maksaneet matkansa, niin juuri ja juuri sain morfiinin avustuksella kurssin vietyä läpi. Kurssista en muista tietenkään mitään, mutta kuvien perusteella ovat täällä olleet.

Toisaalta, tällainen työ antaa myös aivan uskomattoman paljon. Itse olen saanut työn kautta ystäviä ympäri maailmaa. Voin milloin vain lähteä käymään esimerkiksi Turkissa tai Saksassa ja saada yöpaikat vanhoilta oppilailta sieltä.

Keski-Suomen Yrittäjät täyttää 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Kaikille vaan rohkeutta jatkaa yrittämistä.

Tutustu yritykseen tarkemmin osoitteessa www.posliinipirtti.com


Aiheeseen liittyvää