Onko yrittäminen oikeasti niin vaikeaa?

Liikelataamo pääkuva.jpg


Lueskelin sosiaalisesta mediasta kuinka vaikeaa yrittäminen on Suomessa. Suuri virhe, sillä se laittoi ajatuksen kulkemaan päinvastoin ja ajattelemaan, että enkö nyt ymmärrä kaikkea oikein.

Olen kertonut yrittäjäpolkuani useassa paikassa ja käyttänyt linea: "Silloin vanhat paatuneet yrittäjät ajattelevat -odota vielä vähän aikaa, niin kyllä sitten huomaat". Pari vuotta takana enkä ole huomannut. Milloin minusta tulee se paatunut? Onko tämä tabu josta minun pitää luopua?

Entäpä se verottaja. Minulla on pitkä lista yhteiskunnalle siitä mikä on heidän vastuu esim. koulutuksessa, terveydenhuollossa, puolustuksessa jne. Minun vastuulista taas on melko lyhyt, joten pidän verojen maksua ykkösasiana, koska muuten joudun luopumaan vaateistani. Olen ymmärtänyt, että kaikki rahat jotka tulevat kassaan eivät ole minun. Osasta menee siivu verottajalle, osa ei edes kuulu minulle.

Lupa-asiat ja maksut. Joo olen törmännyt matkan aikana muutamaan hassuun juttuun. Koitan kuitenkin ymmärtää, että asioita kun määrätään, niin mukaan tulee lapsuksia joita on helppo nostaa esiin ja huutaa isoon ääneen miten typerää.

Asiakkaat. Olen lukenut asiakkaista jotka ovat typeriä kun ostavat muualta eivätkä omalta paikkakunnalta. Vanha sanonta toimii "asiakas on aina oikeassa". Tämä on peiliin katsomisen paikka, miksi he ostavat sieltä? Mitä minä voisin tehdä paremmin? Liikelataamolla on aivan mahtavat asiakkaat, he alkavat olemaan yhtä suurta perhettä - kansanhuoneen kansaa. Silti heillä on vapaus mennä keilaamaan minne haluavat. Mutta tulen tekemään hartiavoimin töitä, että he viihtyvät meillä pitkään. Suurin kiitos kuuluu kuitenkin juuri heille.

Kateus. Minulle puhuttiin kateudesta. En ole huomannut tätä. Minua on tuettu paljon, on neuvottu, ostettu palveluja, viety positiivista palautetta eteenpäin jne. Olen kiitollinen tälle yrittäjäporukalle, kun ovat ottaneet aloittavan yrittäjän hyvin vastaan.

Tätä listaa voisin jatkaa vielä pitkään. Ei tarvitse kuin aukaista sosiaalinen media ja lukea sieltä seuraava postaus. Miksi siellä ei kerrota siitä kuinka meillä on vapaus tehdä asioita? Miksei kerrota mahdollisuudesta vaikuttaa palkkaukseen? Tai nosteta esiin sitä kuinka sydän pystyy pakahtumaan onnesta. Miksei kerrota kuinka iso asia on itsensä voittaminen tai puhuta siitä kuinka hyvin asiat ovat.

Voihan olla, että olen sinisilmäinen ja niin nuori verso etten vain ymmärrä. En vain näe maailman pimeitä puolia.

Jatkan edelleen positiivisen tarinan kertomista, siitä kuinka valitsin oikean polun itselleni ja rakastan yrittämistä. Teen sitä isolla sydämellä ja kannustan muitakin valitsemaan samoin.

 

Jaakko Kuusimäki

Yrittäjä / kansanpalvelija yrityksessä Liikelataamo 

Kirjoittaja

Jaakko_Kuusimaki_Liikelataamo.jpg
Jaakko Kuusimäki
Yrittäjä / Kansanpalvelija
Liikelataamo

Aiheeseen liittyvää