Kun yrittäjä pipolätkässä itsensä loukkasi

Pienikin tapaturma voi aiheuttaa yrittäjän kukkaroon tuntuvan loven

 Vuoden 2016 alusta lähtien uuteen työtapaturma- ja ammattitautilakiin tehty yrittäjämääritelmän muutos voi pudottaa osan yrittäjistä työtapaturmavakuutuksen ulkopuolelle. Tammikuusta alkaen lakisääteisen tapaturmavakuutuksen antamasta suojasta nauttivat vain yrittäjät, jotka omistavat enintään 30 % yrityksestään. Muiden on pitänyt huomata huolehtia turvasta itse vapaaehtoisilla vakuutuksilla, joista yksi kattavimmista on yrittäjän tapaturmavakuutus.

Olemme keskustelleet syksyllä ja talvella järjestetyissä tilaisuuksissa yrittäjien kanssa, ja tarjonneet tietoa lakimuutoksen koukeroista sekä siitä, mitä vaihtoehtoja yrittäjällä on itsensä vakuuttamiseen parhaalla mahdollisella tavalla. Vapaaehtoiseen tapaturmavakuutukseen päätyneet yrittäjät ovat kiitelleet tekemäänsä ratkaisua ja varsinkin tapaturman osuessa kohdalle.

Yrittäjien tapaturmavakuutus on voimassa sekä töissä että vapaa-ajalla. Paljon liikkuvalle se tuo hyvän turvan sillä se ei sisällä liikuntalajien osalta rajoituksia. Vaikkapa pipolätkän yhteydessä tapahtuneessa, leikkaushoitoakin tarvitsevassa tapaturmassa vapaaehtoisesta yrittäjän tapaturmavakuutuksesta korvataan sairaudenhoitokuluja. Yrittäjä voi valita itse hoitolaitoksen, jolloin toipuminen saadaan nopeaan alkuun. Yrittäjien tapaturmavakuutus kattaa myös ammattitaudista aiheutuneita hoitokuluja ja siitä maksetaan päivärahaa tapaturman aiheuttamasta työkyvyttömyydestä.

Uuden lain mukaan myös elinkeinonharjoittajan taloudessa asuva perheenjäsen kuuluu vakuutettaviin, jos hän tekee työtä työsuhteessa. Nyt alle 18-vuotiaat yrittäjät ja toisaalta yli 68-vuotiaat voivat vakuuttaa itsensä vapaaehtoisella yrittäjien tapaturmavakuutuksella.  Pidän tätä muutosta hyvänä, koska nuoret perustavat yhä nuorempana yrityksiä.  Toisaalta taas moni yrittäjä jatkaa yritystoimintaa vielä eläkkeelle jäätyään, ja on hyvä että he voivat jatkaa yrittäjän vakuutuksen voimassaoloa YEL-vakuuttamisen päätyttyäkin. Omaan vakuutusyhtiöön kannattaa empimättä olla yhteydessä, mikäli olet epävarma henkilökohtaisten vakuutusten tai yrityksen vakuutusturvan tilanteesta.            

Kirjoittaja toimii LähiTapiola Keski-Suomen yrityspalveluiden myyntijohtajana. 

Kirjoittaja

Teemu_Pinomäki.jpg
Teemu Pinomäki
myyntijohtaja
LähiTapiola Keski-Suomi
puh. 040 544 2974

Aiheeseen liittyvää