Hyvinvointi.jpg

Hyvinvoinnilla alkavaan vuoteen

Hyvinvointi. Se, jos mikä, on tämän päivän sana. Bisneksessä alaan liittyy suuria nousevia tähtiä ja kestomenestyjiä. Yrityksissä kiinnitetään yhä enemmän huomioita henkilöstön hvyvinvointiin. Yrittäjät itse haluavat pitää huolta omasta jaksamisestaan. Uskoisin, että ihan jokainen meistä haluaa elää ja olla onnellinen.

 Hyvinvointi merkitsee meille yrittäjille erilaisia asioita. Tällä hetkellä tärkeintä minulle on se, että saan elää tasapainoista, hyvää arkea. Siis sitä, että pääosin olo tuntuu terveeltä, uni ja ruoka maistuu. On energiaa keskittyä työhön ja läheisiin ihmisiin. Päivän päätteeksi jaksaa vielä harrastaa mielijuttujaan. Tottakai joskus on tunnettava kolotusta ja harmitusta. Eihän sitä muuten tiedä elävänsä.

Minulle hyvinvoinnissa on pitkälti kyse fiiliksestä. Niistä positiivisista tunteista, joiden kautta koen eläväni merkityseksellisempää elämää. On ollut aika, jolloin olen ollut kyynisempi ja negatiivisempi. Ruttuturpaisena katsellut maailmaa, pelännyt pahinta ja puhissut itsekseen miten surkeaa kaikki onkaan. Jossain vaiheessa tajusin, etten voi hyvin, koska saastutan mieleni ikävillä tunteilla ja ajatuksilla.

Onneksi olin kyllin viisas muuttaakseni itseäni. PIkku hiljaa olen oppinut näkemään ympräilläni enemmän mahdollisuuksia ja positiivisuutta. Haluan uskoa siihen, että vaikka asiat ovat kuinka huonosti tahansa, niistä selvitään. Ja että ikävimmissäkin jutuissa on jotakin hyvää ja kaunista.  Että tämä meidän maailma on se mahdollisuuksien maailma. Jossa hymyillen on helpompi ottaa vastaan maailman ilot ja surut.

Se on päästä kii

Minun hyvinvonti on paljolti päästä kii. Mikä on se fiilis, jossa aamulla herään? Jatkan päivän askareisiin. Fiilis, jossa kohtaan toisia ihmisiä? Ja jolla suhtaudun työhöni. Fiilis, jossa päivän päätteeksi uppoudun uniin. Ajan myötä olen oppinut johtamaan tunnetilojani myönteisiksi ja näin lisännyt merkittävästi hyvinvointiani. Lisännyt elämän pieniä-suuria nautintoja. Sitä arkista onnentunnetta.

Miten sitten johdan fiilistäni? Kerron kaksi konkreettista keinoa, joilla on ollut hyvinvointiani lisääviä vaikutuksia.

Hyvän mielen aamurutiini

Aloitan aamuni Hyvän mielen taidot -korteilla. Ne ovat Maaretta Tukiaisen luoma työkalu mielen valmentamiseen. Otan joka aamu satunnaisesti kortin pakasta. Kortissa on kaunis kuva, voimalause sekä yksi nimetty hyvän mielen taito. Katselen rauhassa kuvaa, mutustelen kortin lausetta. Miten mitä tämä kortin ajatus tai kuva voisi tarkoittaa minulle tänään? Tämä aamurutiini antaa kiireettömyyden ja hyvän olon tunteen päivääni.

Kiitollisuuden iltarutiini

Päätän päiväni kirjoittamalla kiitollisuuspäiväkirjaani. Siinä on tilaa kolmelle asialle, joista olen kiitollinen. Ne voivat olla elämää suurempia, kuten veljentytön ensimmäisen hampaan irtoaminen. Tai pienenpiä, kuten oranssit tulppaanit vaasissa. Elämässä on niin paljon asioita, joista olla kiitollinen, että joskus on vaikea valita vain kolme. Tämä rutiini antaa minulle levollisen ja hyvän mielen, jonka jälkeen on mukava mennä nukkumaan.

Minulle hyvinvointi on fiilisasia, jonka luomisesta vastaan itse. Se on päästä kii. Minä päätän, että tänäänkin on hyvä päivä. Ja halutessani voin olla hyvinvoiva ja onnellinen.

Kirjoittaja

Tapu2.jpg
Tapu Nieminen
Yrittäjä, valmentaja
Keski-Suomen Yrittäjät ry:n varapuheenjohtaja 2016

Villinikkarit Oy/Crazy Town

Aiheeseen liittyvää